Visualisoi käyttäjäsi - mittaa heatmap-kartta

Kävijöiden käyttäytymistä kannattaa mitata hotjar.com- tai crazyegg.com-työkalulla.

Tiedätkö kaiken sivustosi kävijöistä?

Sivuston omistajalla, graafikolla ja koodaajilla on yhteinen visio tietyn sivuston ulkonäöstä ja toiminnallisuudesta - tai ainakin pitäisi olla. Mutta onko asia todella näin?

Jakavatko sivuston kävijät visiosi?

Mitä jos sivustoasi ns. käytetään väärin? Www-sivustoja luodaan eri tarpeisiin ja eri käyttäjille. Kukin kävijä on hieman erilainen, mutta yleisesti kävijöiden suuret suuntalinjat ovat samoja. Sivuston täytyy loppupeleissä palvella aina käyttäjiä - ei niinkään sivuston omistajia - koska muuten voi käydä niin, että se ei palvele ketään. Näin tapahtuu, jos sivustolla ei ole kävijöitä. Käyttäjien tarpeita voidaan johdattaa haluttuun suuntaan, kunhan muistetaan olla olematta liian karkeita (popupit, liian suuret bannerit jne.).

Visualisoi kävijäsi heatmapin avulla

Ks. alla oleva jaettu hotjar.com-linkki. Se on heatmap tämän palvelun etusivusta ja toteutettu 1000 kävijän mittauksena. Kaiken kaikkiaan sivuston design on melko onnistunut, koska sivuston klikit jakaantuvat tasaisesti. Sivustolla ei ole erityistä muuta kuumaa aluetta kuin suosittu "hakukoneoptimointiraportti". Sivustolla vaikuttaisi olevan paljon kävijää keskimäärin kiinnostavaa sisältöä.

Mittaa sivustosi kävijäkäyttäytymistä helposti

Ota tunnukset hotjar.com- tai crazyegg.com-sivustolle. Kummassakin tapauksessa joko sivuston head- tai footer-osioon tallennetaan pieni Javascript-koodi, jonka kautta mittaaminen tapahtuu. Sitten määrität palvelussa seurattavan sivun (tai useita sivuja) sekä määrität mittauksen suuruuden. Jos sivustollasi on vain vähän kävijöitä voit laittaa kävijämääräksi esim. vain 300. Itse käytän paljon 1000-2000 kävijän mittauksia, isoilla sivustoilla jopa 30 000 kävijän mittauksia.

Katso 1 min Hotjar heatmap -esittelyvideo


Ota hotjar.com-tunnukset tästä

Katso 2 minuutin Crazyegg heatmap -esittelyvideo (englanninkielinen)


Ota crazyegg.com-tunnukset tästä

Kuinka tulkitsen Heatmap-tuloksia oikein?

Jos alue on kirkas/värikäs, tämä tarkoittaa, että se on suosittu. Jos kohta on sininen on sitä klikattu, mutta se ei ole kovin suosittu. Jos kohta on lähes väritön, tämä tarkoittaa, että kyseinen kohta sivustolla ei ole suosittu kävijöiden keskuudessa. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä työkalut mittaavat lähinnä vain klikkejä, joten hyvinkin suosittu kuva tai teksti voi jäädä mittauksessa huomiotta. Tuloksista näet myös kävijöiden liikkeet sivustolla (move) ja ns. scrollmapin eli onko sivustoasi vieritetty loppuun saakka.

Mitä voin tehdä parantaakseni sivustoani mittauksen tulosten perusteella?

Hyvin värikästä kohtaa voi avata lisää kohdesivulla, koska tämä vaikuttaa kävijöistä kiinnostavalta sisällöltä. Hyvin värittömän ts. ei suositun kohdan voi joko poistaa kokonaan tai sitä voi yrittää vaihtaa tai muokata hieman erilaiseksi kävijöiden todellisia tarpeita silmällä pitäen. Älä kuitenkaan tee liian radikaaleja muutoksia kerralla, sillä aina pitää tehdä useita mittauksia, jotta saamme todella selville, mitä kävijät haluavat sivustoltasi. Siis toimi näin: tee pieni muutos ja uusi mittaus ja taas pieni muutos ja uusi mittaus. Sivustosi siis iteroidaan huippukuntoon.

Omia huomioita

  • Nykyään sivut ovat kaikki järjestäen hyvin pitkiä, mutta sivustoja ei silti vieritetä (scroll) alaspäin. 90-luvun webgraafikon lausuma totuus pitää edelleen paikkaansa: käyttäjän ei pitäisi tarvita scrollata sivua! On tämä ikivanha lausuma sivuston suunnittelijalle tai omistajalle sitten mieluinen tai ei, totuus on kuitenkin se, että sivuja EI scrollata.
  • Isot ja näyttävät Flash- ja bannerikampanjat toimivat pääsääntöisesti huonosti. Kävijöistä on tullut sokeita bannereille ja mainoksille: niitä ei haluta klikata.
  • Lähtökohtaisesti sivustolla ei lueta mitään, vaan niitä ainoastaan silmäillään nopeasti olennaisen asian suodattamiseksi.

Miksi Digioptimointi.com on sellainen kuin se on?

Uskon, että tämän palvelun käyttäjistä 98 % on yleisesti kiinnostunut hakukoneoptimoinnista ja sen aihealueista - intressinä yleensä on oman sivuston kehittäminen. Heillä ei siis ole aikomustakaan ostaa hakukoneoptimointikonsultointia minulta. Kun kuitenkin teen hyvää sisältöä aivan kaikille hakukoneoptimoinnista kiinnostuneille kävijöille, sijoitun itse paremmin Google-haussa ja näin saan ne 2% kävijöistä, jotka ovat kiinnostuneet myös ostamaan palveluitani. Jos en palvelisi 98 % hyvin en voisi koskaan saada tuota maksavaa 2 % kävijöistä. En painota tällä sivustolla korkeaa konversiota vaan hyvin suuria potentiaalisten asiakkaiden kävijämääriä. Myyntien kappalemäärä ratkaisee enemmän kuin myyntiprosentti tai konversioprosentti!

* hotjar.com on ns. affilinkki. Saan siis itselleni hotjar.com T-paidan jos sinusta tulee hotjar.comin asiakas. Itse suosin hotjar.com-palvelua. Crazyeggin kanssa on ollut toisinaan seurantaongelmia, jolloin mittaus epäonnistuu.

Jaa Facebookissa

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

hannu@primus72.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!