Hakukoneoptimointi- ja nettitermistö

Hakukoneoptimoinnista ja nettimarkkinoinnista puhuttaessa yhteinen alan termistö selkeyttää keskustelua. Tässä peruslista alan termistöstä. Huomaa, että nämä suomennokset eivät ole virallisia, yleisesti sovittuja käännöksiä.

 1. Title-tagi
  Jokaisen web-sivun yksilöivä otsikko-tagi. Title-tagiin kirjoitettu teksti näkyy kunkin sivun otsikkona hakutulossivulla.
  Esim. <title>Hakukoneoptimointi on oma taiteenlajinsa</title>
 2. Meta Description
  Kunkin sivun yksilöllinen kuvailu-tagi. Tähän kenttään kirjoitettu kuvailuteksti näkyy oikein tehtynä hakutuloksessa Title-tagin alapuolella sivuston kuvailutekstinä.
 3. Meta Keywords
  Kullekin sivulle asetut avainsanat. Nykyään lähes merkityksetön hakukoneoptimoinnissa.
 4. SEO
  Search Engine Optimization eli suomeksi hakukoneoptimointi.
 5. SXO
  Search Experience Optimization eli millaisen kokemuksen sivusto tuottaa kävijälle, kun sitä klikataan Google-hausta tietyllä hakufraasilla.
 6. ROI
  Return On Interest. Sijoitetun summan tuotto. Esim. jos AdWords-markkinointiin sijoitetaan 1000 € ja saadaan takaisin myyntivoittoina 1200 € on ROI tällöin 200 €.
 7. PPC - CPC
  Pay Per Click - Cost Per Click. Tällä tarkoitetaan esim. Google AdWords -markkinointia, jossa jokaisesta klikistä maksetaan.
 8. SEM
  Search Engine Marketing. Hakusanamainonta ja hakukoneoptimointi muodostavat hakukonemarkkinoinnin kokonaisuuden (SEM).
 9. CPA - PPA
  Cost Per Action - Pay Per Action. Maksu tai komissio markkinoijalle suoritetaan syntyneestä myyntitapahtumasta.
 10. EPC
  Earnings Per Click eli kuinka paljon yksi klikki keskimäärin tuottaa. Esim. AdWords-markkinoinnissa lasketaan yksittäisen klikin keskiarvotuotto palvelulle eli EPC.
 11. CPM
  Cost Per Mille. Mille on latinaa ja tarkoittaa tuhatta. CPM tarkoittaa laskutusta per tuhat mainos-/bannerinäyttöä.
 12. PPL
  Pay Per Lead. Maksu tai komissio markkinoijalle suoritetaan syntyneestä kontaktista esim. lainahakemuksen täyttö nettisivulla.
 13. SERP - hakutulossivu
  Search Engine Results Page. Esimerkiksi Googlen hakutulossivu tietylle hakusanalle on SERP eli tulossivu.
 14. RTB
  Real Time Bidding. Maksullisia mainosverkkoja, joissa jokainen mainosnäyttö kilpailutetaan.
 15. Niche domain (EMD)
  Jos sivustolla tavoitellaan esim. "mazda vaihtoautot" -haulla hakevia käyttäjiä, voidaan rekisteröidä vakkapa www.mazda-vaihtoautot.com -niche domain. Joskus tällaisestä domainista käytetään myös nimitystä EMD eli Exact Matching Domain.
 16. Content
  Nettisivun sisältö. Hakukoneoptimoinnissa contentista puhuttaessa tarkoitetaan koko nettisivun sisältöä: teksti, kuvat ja linkit. Koko sivun sisältöä arvioidaan samaan aikaan käyttäjän ja hakurobotin näkökulmasta.
 17. Backlink - paluulinkki
  Jos esimerkiksi sivuston http://www.domain.com/sivu/ sivulta osoittaa linkki osoitteeseen http:// www.jokutoinen.com /toinen/, sivuston domain.com linkki on paluulinkki sivustolle jokutoinen.com.
 18. Link Bait - linkkisyötti
  Sivu, artikkeli tai mekanismi, joka houkuttaa muita sivustoja asettamaan linkkejä halutulle sivustolle. Auttaa paluulinkkien saamisessa.
 19. Link Farm - linkkifarmi
  Hakemisto, joka itsessään ei ole mitenkään arvokas. Linkkifarmi myy paluulinkkejä muille sivustoille ja sisältää oikeastaan vain paluulinkkejä muille sivustoille.
 20. Linkkisana - Anchor text
  Paluulinkissä oleva(t) sana(t). Esim. hakusana on linkkisana.
 21. Nofollow
  Linkki-tagiin asetetava attribuutti rel="nofollow" esim. <a href= "http://www.digioptimointi.com" rel="nofollow" > hakukoneoptimointi< /a> , joka kertoo hakurobotille, että "älä indeksoi tai seuraa tätä linkkiä".
 22. Avainsanatiheys - Keyword density
  Kuinka monta prosenttia sivuston tekstistä on avainsanaa tai sen muunnelmaa. Esim. sivulla digioptimointi.com/index.php kaikki tekstisisältö verrattuna sanaan "hakukoneoptimointi".
  Prosentti: "hakukoneoptimointi"/"kaikki sivun tekstit" * 100 = avainsanatiheysprosentti.
 23. Duplicate content
  Sama tai lähes sama sisältö on kahdessa paikassa esim. eri domaineilla. Google valitsee näistä vain toisen ja jättää toisen huomiotta, koska sisältö kahdella sivulla on lähes identtistä.
 24. PageRank
  Googlen kehittämä arvo sivustolle. Vaihtelee välillä 0-10. 0 on heikoin ja 10 paras arvo. PageRank on aina kokonaisluku eli 1,2,3...10.
 25. TrustRank
  Yahoon ja Stanfordin yliopiston kehittämä arvo, joka kertoo, miten luotettava sivusto on. Hyvä arvo on esim. 3 tai enemmän. Spämmisivustoilla TrustRank-arvo lähentelee nollaa.
 26. DA - Domain Authority
  Moz.com palvelun laskema arvo domainiin osoittavista linkeistä.
 27. PA - Page Authority
  Moz.com palvelun laskema arvo sivuun osoittavista linkeistä.

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

hannu@primus72.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!