*Tässä oppaassa sana hakukone (Google, Bing, Yahoo, Yandex) on korvattu sanalla Google.
Luo aina selkeää ja laadukasta tekstisisältöä. Pyri lisäämään aiheen keskeiset termit sivun ensimmäisen tekstiosan alkuun.
Lisää sisältöön tarvittaessa tekstiä tukevia kuvia ja videoita. Kun lisäät kuvia, varo käyttämästä liian suuria kuvia. Esim. yli 500 kb kuvat ovat www-sivulla pääsääntöisesti liian suuria. Liian suuret kuvat ovat tiedostokooltaan suuria ja siksi ne latautuvat hitaasti. Hakukoneet rankaisevat hitaasti latautuvista sivuista huonommalla sijoituksella. Tarvittaessa parempilaatuisen kuvan voi sijoittaa linkin taakse, jolloin se ei haittaa sivulatausta.
Analysoi tekemääsi sivua siltä kannalta, että jos sivulle tultaisiin suoraan esim. Google-haun kautta, kuinka hyvin ja nopeasti sivu vastaa Googlaajan / käyttäjän hakutarpeita käytetyllä hakutermillä. Googlaajat ja käyttäjät ovat yleensä hyvin malttamattomia ja he haluavat vastaukset kysymyksiinsä heti. Hyvä tapa on miettiä itsesi käyttäjän asemaan: jos itse Googlaisit esim. ”pieni punainen talo”, niin mitä haluaisit nähdä/kokea. Mieti, millä keinoin saat kävijän heti vakuutettua siitä, että hän on oikeassa paikassa ja oikealla sivulla.
Jos mahdollista, yritä saada sivulle vähintään 300 sanaa. Jos sivulla ei tavoitella erityistä Google-näkyvyyttä niin silloin sanamäärällä ei ole merkitystä. Käyttäjät ovat kaikki uniikkeja ja tarkastelevat kukin samaa asiaa hieman eri näkökulmasta. Yritä tehdä sivusta mahdollisimman kattava, jotta kaikkien Googlaajien tarpeet tulisivat huomioiduksi.
Kun luot kategoriarakennetta, tee ennemmin leveä kuin syvä rakenne. Leveässä rakenteessa käyttäjä pääsee tärkeään dokumenttiin etusivulta käsin nopeasti, maksimissaan 1-3 klikillä. Mikäli dokumentti sijaitsee etusivulta lähtien vaikkapa 6 klikkauksen takana, katsoo Google sivun olevan vähempiarvoinen kuin esimerkiksi 2 klikkauksen päässä etusivulta sijaitseva dokumentti. Eli sijoita aina tärkeät sivut 1 -3 klikin päähän etusivusta.
Pyri kertomaan yhdellä sivulla vain yhdestä aiheesta, jos sivulla on tarkoitus kilpailla Google-näkyvyydestä. Ilman erityistä perustetta ei ole yleensä järkevää luoda yhtä sivua, joka yrittäisi kilpailla Google-haussa samanaikaisesti kahdella eri termillä esim. ”BMW ja Mercedes”. Kategoriasivuna tämä tietenkin voi olla toimiva ratkaisu.
TITLE-tagiin mahtuu noin 45 – 60 merkkiä. TITLE-tagi näkyy esim. Google-haussa sivun otsikkona, joten tagin sisällön pitää olla yksi yhteen sisällön kanssa. TITLE -tagi on hakukoneoptimoinnin kannalta kaikkein vaikuttavin tagi, joten mieti se aina huolella.
META-DESCRIPTION on Google-haussa näkyvä hakutuloksen ingressi. Se voi sisältää noin 140 – 160 merkkiä. Tämän sisällön pitää olla myös sisällön kanssa yhteneväinen.
Kun teet TITLE ja META-DESCRIPTION -tageja, niin muista aina, että Googlaaja näkee ne yhtenä hakutuloksena muiden hakutulosten joukossa. Yritä siis luoda näihin tageihin sellainen sisältö, että se houkuttaa Googlaajaa klikkaamaan. Aivan ensisijaisen tärkeää on voittaa klikki hakutulosjoukossa (SERP Search Engine Result Page).
Jos TITLE tai META-DESCRIPTION -tagien sisällöt eivät ole sisällön kanssa yhteneväiset niin Google luo näihin itse omat sisällöt. Tämä ei välttämättä ole hyvä asia.
URL-osoitteen - käytännössä sivun tiedostonimen - pitää olla kuvaileva, mutta ei liian pitkä. Esimerkiksi digioptimointi.com/google-mainonta/ on hyvä.
Yritä laittaa tärkeimmät avainsanat TITLE -tagin alkuun, siellä niillä on suurin merkitys.
Kullakin sivulla olisi hyvä olla yksi ja vain yksi pääotsikko eli H1-tason otsikko. Jos aihe on pidempi, niin alatasoja voi olla useitakin: H2, H3, H4 ja jopa H5.
Yritä aina – mahdollisuuksien mukaan - sisällyttää avainsana H1 -tagiin eli pääotsikkoon. Jos tämä ei ole mahdollista niin sijoita se sitten ainakin H2-tason otsikkoon.
Käytä linkitystä sivuston muihin osiin tekstin seassa (sisäinen linkitys). Esim. jos sisällössä mainitaan jollain sivulla ”digimainonta”, niin linkitä tuo sana digimainonta-sivulle. Näin Google osaa jäsentää sivustoa kokonaisuudessaan paremmin.
Wordpressiin sisältöä lisättäessä ns. SEO -lisäosat (esim. SEO Yoast) huomauttelevat usein eri asioista – ja nuo asiat kannattaa tietenkin huomioida. Luota kuitenkin tässä vahvasti itseesi ja siihen, mikä on mielestäsi oikein ja sivun sisällön kokonaisuuden kannalta järkevää. Eli sisällön järkevyys ja laatu on aina ensisijaista.
Luodessasi sisältöä tietystä aiheesta (esim. ”hakukoneoptimointi”, joka on Google -hauissa melko suosittu haku) tee ensin Google-haku ja tutki ensimmäisiä hakutuloksia. Nämä antavat vahvoja viitteitä siitä, mitä Googlaajat todella haluavat nähdä.
Älä aseta liian pieniä elementtejä (esim. linkit ja buttonit) liian lähekkäin. Google antaa tästä virheilmoituksen siksi, että sivu ei ole mobiilissa kovin helppokäyttöinen.
Älä käytä liian pientä fonttia. Tästäkin tulee edellä mainittu virheilmoitus (Text too small to read).
Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.
Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749
hannu@primus72.com
+358-(0)45-1677117