Hakukoneoptimointi pikaopas - 101 ilmaista vinkkiä


Lue nämä vinkit ja saat jo melko hyvän käsityksen hakukoneoptimoinnin lainalaisuuksista sekä siitä, mihin hakukoneoptimoinnissa pyritään. Nämä vinkit perustuvat Googlen ja muiden hakukoneiden suosituksiin, maailman parhaiden hakukoneoptimoijien vinkkeihin ja omaan kokemukseeni.

Päivititetty


100% ilmainen online SEO-analysaattori ›


  1. Google toimii hyvin pitkälti seuraavalla tavalla: Oletetaan kaksi hakutulosta X ja Y. Kun Googlaaja klikkaa hakutulosta X ja pettyy sisältöön, hän palaa takaisin Google-hakuun. Tämä on negatiivinen signaali, jolloin sijoitus Google-haussa laskee, koska Google päättelee, että tarjottu sivusto ei ollut kovin hyvä hakutulos "hakufraasille". Kun taas Googlaaja klikkaa hakutulosta Y jääden pidemmäksi aikaa sivustolle (palaamatta heti Google-hakuun), Google päättelee hakutuloksen Y olevan hyvä vastine Google-haulle ja nostaa sen sijoitusta Google-haussa.

  2. Ei riitä, että sisältösi on asiallista ja "OK". Jotta sivustosi menestyisi, sisällön pitää olla superhyvää - keskinkertaisuus ei riitä mihinkään. Usein kuulee, että hakukoneoptimointi on mallillaan, kun lisätään vähän avainsanoja sisältöön ja päivitetään meta-tagit. Tämäkin tietysti auttaa, mutta jos alalla on yhtään kilpailua, edellä mainitut toimenpiteet ovat riittämättömiä.

  3. Hakukoneoptimointi on nykyään enimmäkseen ns. SXO -optimointia, joka tulee sanoista Search eXperience Optimization. Toisin sanoen Googlaajan hakukokemuksen sivustosta pitää olla mahdollisimman hyvä.

  4. Suunnittele ja laadi sivusto sen oikeille käyttäjille. Tuo asiat esiin lyhyesti, selkeästi ja ytimekkäästi. Tiedosta, että surffailijat ovat 98 %:sti lyhytjännitteisiä ja malttamattomia. Esimerkiksi, jos surffailija etsii netistä vaikkapa vaihtoautoja, häntä kiinnostavat vain potentiaaliset vaihtoautot, ehkä myös auton rahoitusvaihtoehdot sekä tieto siitä, milloin ja minne autoa pääsee katsomaan. Sivuja ei varsinaisesti katsella tai lueta, niitä "skannataan" tai silmäillään mahdollisimman suurella nopeudella ja yritetään löytää olennainen nopeasti. Jos skannauksesta jää vähänkään epämiellyttävä kuva, sivustolta lähdetään nopeasti pois. Sinun pitää siis vakuuttaa kaikki mahdolliset kävijät ja asiakkaat. Pidä nämä asiat mielessäsi, kun alat suunnittelemaan uutta sivustoa.

    Heatmap kävijöiden web-sivun silmäilyistä
    heatmap

  5. Google indeksoi sivustot prioriteetillä Mobile First. Tämä tarkoittaa, että sivun tulee olla mobiiliystävällinen. Testaa Google Mobile Friendly -työkalulla sivustosi mobiiliyhteensopivuus ›.

    Google Mobile Friendly Test Tool -näkymä
    mobiiliystävällinen sivu

  6. Yritä pitää sivustosi latausnopeus vihreällä tai ainakin yli 75/100. Voit testata latausnopeuden tällä työkalulla ›.

    Google PageSpeed Insights -näkymä
    latausnopeus google

  7. Jos haluat sijoittua tietyllä hakusanalla hyvin, kirjoita aiheesta pitkähkö ja kattava sisältö. Google on kuitenkin pohjimmiltaan teksti-indekseri. Google ei siis ymmärrä, mitä sivusto käsittelee, ellei siellä ole tarpeeksi tekstiä.

  8. Karkeasti 75 % hauista tehdään mobiilissa. Google suosii sivuja, jotka tukevat Google AMP tai Progressive Web Apps -tekniikoita. Näillä tekniikoilla tehty sivusto toimii mobiililaitteissa erityisen nopeasti. Mobiilikäyttäjien osuus kävijöistä voi vaihdella eri toimialojen välillä paljonkin. Kuluttajille suunnattua sisältöä katsellaan paljon mobiililaitteilla ja esim. B2B -sisältöä enemmän desktop-laitteilla.

  9. Domainin ikä on aina ollut hyvin tärkeä faktori. Kilpaileminen uudella domainilla 10 vuotta vanhaa domainia vastaan on todella haastavaa. 3 vuoden ikäisen domainin "trust" on jo melko hyvä. Domainin todellinen ikä lasketaan siitä hetkestä, kun Google on indeksoinut domainin ja siellä on ollut aiheeseen kuuluvaa sisältöä. Kun perustat uutta sivustoa, kannattaa harkita käytetyn domainin ostamista. Käytettyjä domaineja löytää esim. Expired Domains -palvelusta ›

  10. Älä vaihtele domain-nimeä ellei ole aivan pakko. Tämän voi tehdä oikeaoppisesti Google Search Console -työkalun avulla, mutta silti domain-nimen vaihdosta tulee takaiskuja.

  11. Lisää kullekin sivulle sopivat OG-tagit ›. Tällöin sivustosi näkyy parhaalla mahdollisella tavalla Facebook-jakamisessa.

    Facebook-jako ja OG-tagien arvot
    some

  12. Luo Google My Business -sivu ›. Lisää sinne osoite, puhelinnumero, kartta ja kuvat.

    paikallinen serp

  13. Paluulinkit ovat tärkeä faktori Googlelle. Rakenna linkitystä rauhallisesti ja keskity laatuun. Älä osallistu linkkijärjestelyihin. Yksi laadukas linkki on paljon vaikuttavampi ja arvokkaampi kuin 10 heikkoa.

  14. Älä lisää sivustosi linkkiä kaikkiin mahdollisiin hakemistoihin. Pysy vain muutamassa keskeisessä ja laadukkaassa linkkihakemistossa. Jos sivustosi on suomeksi ja tarkoitettu suomalaisille, älä lisää sivustosi linkkiä ulkomaisiin linkkikirjastoihin, ellei tähän ole aivan erityistä syytä ja ellei linkkikirjasto ole tärkeä ja laadukas.

  15. Mikäli sivustosi on suomeksi ja tarkoitettu suomalaisille, pyri saamaan linkitys ensisijaisesti suomalaisilta sivustoilta.

  16. Yritä hankkia linkit sisältöosasta - ns. footer- ja header -linkeillä ei ole kovinkaan paljon arvoa.

  17. Käytä Google Search Consolea (Links) ja seuraa linkkiprofiilisi laatua. Sinne ei saa tulla epärelevantteja linkkejä eli ns. "kuraa". Kurasta esimerkkinä vaikkapa, että suomalaisella autokorjaamolla on 200 englanninkielistä epärelevanttia linkkiä Intiasta. Mikäli asiattomia linkkejä löytyy, käytä disavow-toimintoa poistaaksesi tarpeettomat linkitykset.

  18. Älä järjestä linkityskampanjaa esimerkiksi hyväntekeväisyys- tai urheiluseurasivustoilta palkkiota vastaan, vaikka tarkoituksesi olisi hyvä. Tällainen toiminta on vastoin Googlen sääntöjä ›.

  19. Tee sivustosi aiheesta oma Youtube-video ja upota se sivustollesi. Saat lisänäkyvyyttä, kun tulet esiin myös videohakutuloksissa.

    video serp

  20. Älä käytä #-ankkureita URL-osoitteissa. Google ei tue #-ankkureita indeksoinnissaan. Muutenkin aseta linkkielementteihin aito href-attribuutti, jotta hakukoneet osaat aidosti indeksoida sivustosi.

  21. Mikäli sivustosi mainostaa esimerkiksi yrityksesi ns. kivijalkaliiketoimintaa, muista lisätä itsesi ja kauppasi osoite Google Mapsin address-tagin sisään. Näin Google osaa suositella kauppaasi lähistöllä oleville asiakkaille.

    paikallinen serp

  22. Kun vaihdat sivustosi protokollaa SSL:ään eli HTTP -> HTTS, älä tee samanaikaisesti suuria muutoksia sivustolle. Google saattaa muutosten takia tulkita sivustosi olevan aivan uusi/eri sivusto ja hyvä tilastohistoria nollaantuu.

  23. Muista tehdä sivustollesi sitemap - se kertoo Googlelle kaikki sivut, mitä sivustolta löytyy. Tässä on esimerkki sitemap-tiedostosta ›

  24. Tee sivustollesi myös robots.txt -tiedosto ›. Siellä voit kertoa hakuroboteille mitä sivuja tai hakemistoja et halua indeksoitavan.

  25. Älä tee matala-arvoista roskasisältöä, jonka ainoa tarkoitus olisi nostaa sivustosi sijoitusta Googlessa. Google nimittäin tarkistaa sivustoja manuaalisestikin, ja jos saat penaltyn roskasisällöstä, sivusto joko poistetaan Googlesta tai sen sijoitukset romahtavat. Vaikka korjaisitkin asian, vaikuttaa tämä negatiivinen indikaatio hyvin pitkään sivustoosi.

  26. Kun teet sivua, jonka oletat ja toivot sijoittuvan hyvin Googlessa, keskity yhteen asiaan. Esim. "BMW vaihtoautot" - ei "BMW ja Audi vaihtoautot". Yksittäistä fraasia hyvin vastaava sisältösivu sijoittuu hyvin. Jos samalla sivulla on kaksi kilpailevaa termiä, todennäköisesti kumpikaan hakusana ei sijoitu hyvin.

  27. Poista sivustoltasi päällekkäiset sivut, roskasisältö, rikkinäiset sivut ja muu asiaankuulumaton sisältö. Pyri täysin ehjään ja laadukkaaseen sivustoon.

  28. Palvelin antaa HTTP 404 -sivun ›, kun haettua URL-osoitetta ei löydy palvelimelta. Älä tarjoa pelkkää toimimatonta rikkinäistä sivua, vaan tee näyttävä ja asiakasta palveleva virhesivu. Esimerkiksi tyyliin: Ups...antamaasi osoitetta ei löytynyt ja linkit toimiville sivuston osioille, jolloin kävijälle jää positiivinen kokemus sivustosta.

  29. Pyydä sivustosi käyttäjiltä arvosteluja. Nämä lisäävät sivuston uskottavuutta ja parantavat konversioita.

  30. Tutki Google Analyticsin avulla, miltä sivulta kävijät poistuvat sivustoltasi. Yritä optimoida tätä käyttäjiä miellyttämätöntä sivua paremmaksi.

  31. Älä käytä pelkästään AJAX:ia sivun muodostukseen, sillä Google ei todennäköisesti osaa indeksoida tällaista sivua.

  32. Jos sivustosi kerää yhteystietoja, kerää tiedonkeruulomakkeella vain minimimäärä tietoja. Jos lomake pitenee, sen konversio laskee merkittävästi.

  33. Analysoi Google Search Consolen avulla hakusanoja ja sivuja. Tarkista, millä sanoilla on heikko klikkausprosentti. Kirjoita näille sivuille uudet ja paremmat title- ja meta-description -tagit.

    Performance -näkymä - Google Search Console
    paikallinen serp
    Query: avainsana, Clicks: sivun klikkaukset, Impressions: sivun näyttökerrat Google-haussa, CTR eli Click Through Rate (klikkausprosentti) ja Position: sijainti Google-haussa.

  34. Kun kirjoitat meta-description -tagia, pidä se sisällön kanssa relevanttina. Jos meta-description sisältö ei vastaa sivun sisältöä, Google luo omansa sivun tekstisisällöstä. Muista myös lisätä meta-descriptioniin kehote tehdä jotain, esim. Klikkaa: mundomain.com, Tule ostoksille! tai Nopea toimitus!

  35. Tarkista, että sivustollasi ei ole rikkinäisiä linkkejä. Siis linkkejä, jotko johtavat virhesivulle tai eivät toimi ollenkaan. Rikkinäinen linkki on signaali siitä, että k.o sivu ei kokonaisuudessaan toimi. Tässä on hyvä työkalu rikkinäisten linkkien tarkistukseen brokenlinkcheck.com ›

  36. Tarkista, että sivustosi HTML-koodi on ehjää ja vastaa HTML-standardia. Selaimet osaavat korjata rikkinäistä HTML-koodia ja siksi rikkinäistä koodia voi olla vaikea huomata. Jos Google huomaa sivun olevan rikkinäinen se ei luota, että sivu toimii kaikissa selaimissa ja kaikilla päätelaitteilla oikein. Tässä on hyvä työkalu HTML-lähdekoodin tarkistukseen: validator.w3.org ›

  37. Tarkista analytiikasta tuoko jokin vanha sivu tai postaus edelleen hyvin liikennettä. Yritä tehdä sivusta uudistettu ja parannettu versio.

  38. Kullakin sivulla pitäisi olla yksi, ja vain yksi H1-tagi. H1-tagi eli Header 1 on sivun pääotsikko. Jos ajattelisit sivua lehtiartikkelina, niin siinäkin voi olla vain yksi pääotsikko.

  39. Laita arvokas avainsana title-tagin ihan alkuun. Lisäksi sisällytä H1-tagiin myös avainsana. Sivun ensimmäiseen tai toiseen lauseeseen on hyvä sisällyttää myöskin tuo sama avainsana - Google on paljolti myös vain teksti-indekseri.

  40. Googlaa sivustosi haulla: site:mundomain.com ja tarkista, että Googlessa sivustosta on vain yksi versio, ei esimerkiksi kahta päällekkäistä versiota https://mundomain.com ja https://www.mundomain.com. Tällaisesta seuraa duplikaattiongelma.

  41. Jos sivustosi markkinoi tuotetta tai brändiä, tee brändille kokemuksia -sivu, siis esimerkiksi Juhla Mokka kokemuksia -sivu https://www.mundomain.com/juhla-mokka-kokemuksia/. Muussa tapauksessa ko. sivu ilmestyy suomi24.fi tai vauva.fi -sivustoille - näillä foorumeilla avaudutaan nimettömästi negatiivisistä kokemuksista.

  42. A/B -testaa jatkuvasti sivustosi kriittisiä prosesseja esimerkiksi yhteydenotto-, ostoskori-, kassa-sivut. Lue lisää A/B -testauksesta täältä ›.

    A/B -variaatiotestaus
    A/B testaus

  43. Jos mahdollista, älä laita sivustollesi affiliate eli kumppanuusmarkkinointilinkkejä. Google näkee affilite-sivustot kilpailijoina, jotka varastavat klikkejä Google Ads -mainoksilta. Google käsittelee affiliate -sivustoja gateway- ja portal-sivustoina, jotka se katsoo vähäarvoisiksi.

  44. Tarkkaile ja yritä nostaa sivustosi Moz Domain Authority -arvoa, lue lisää tästä›

  45. Jos olet kehittämässä uutta sivustoa tai tekemässä olemassa olevalle sivustolle suurta uudistusta, konsultoi hakukoneoptimointikonsulttia - minuunkin saa ottaa yhteyttä. Suunnittelutyön alussa hakukoneoptimointi ja hakukoneystävällisyys on helppoa ja edullista huomioida. Jälkikäteen siitä saattaa syntyä kalliimpi ja hankalampi prosessi.

  46. Lisää kuviin kuvailevat alt-attribuutit, joissa mielellään mukana keskeinen avainsana.

  47. Google on hyvin tarkka kuvien optimoinnista. Isot ja huonosti pakatut kuvat antavat paljon nopeus-penaltya sivustolle. Lue lisää kuvien optimoinnista täältä ›

  48. Jos mahdollista, lisää sivustoosi chat-työkalu. Chat-työkaluja voi myös integroida Whatsapp-viesteiksi. Älä kuitenkaan "läväytä" chattiä päälle aivan heti, koska se suljetaan lähes vaistomaisesti. "Less is more" - esim. kuvitteellinen BMW-henkilöautokauppa voisi sivuilla tarkistaa käyttäjän sijainnin ja onko käyttäjä käynyt sivustolla aikaisemmin. Tunnistetaan käyttäjän katselevan juurikin tiettyä autoa ja tuodaan rauhallisesti esiin chat-boxin viestillä: "Haluaisitko jutella myyjän kanssa tästä autosta?" - konversio paranee näin merkittävästi.

  49. Jos sivustosi on B2B-sivusto, kokeile LinkedIn-mainontaa. Se on oiva tapa löytää juuri oikea kohderyhmä.

  50. Käytä selkokielisiä URL-osoitteita, esimerkiksi www.mundomain.com/hakukoneoptimointi, mieluummin kuin www.mundomain.com/page.php?id=5. Selkokieliset URL-osoitteet on helppo muodostaa juureen sijoitettavan .htaccess -tiedoston avulla.

  51. Mikäli sinulla on useita alidomaineita, esimerkiksi www.mundomain.com ja kauppa.mundomain.com, lisää ne erillisinä sivustoina Google Search Consoleen.

  52. Kun olet siirtänyt sivustosi SSL -sertifikaatin alle eli https:// protokollaan, tarkista, ettei millään sivulla ole suojaamatonta sisältöä, esimerkiksi kuvaa tai videota. Sivun SSL -eheyden voi tarkistaa Why No Padlock -työkalulla ›.

  53. Muista lisätä oman yrityksesi tai organisaatiosi IP-osoite Google Analytics poissulkulistaan. Näin saat järkevämpää statistiikkaa, kun oman henkilökunnan liikenne on poissa tilastoista. Katso ohjeet täältä ›

  54. Tarkista sivuston tekstisisällön kieliopin oikeaoppisuus. Tällä ei ole kovin suurta merkitystä hakukoneoptimoinissa, mutta heikko suomenkieli antaa epäluotettavan kuvan sivustosta. Helppo tapa testata kielioppivirheet on MS-Word kieliasun tarkistus -työkalu. Se ei ole täydellinen, mutta korjaa pahimmat virheet. Englanninkielessä apuna toimii hyvin selainten lisäosa: Grammarly for Chrome ›.

  55. Yritä lisätä sivustollesi yksi uusi sivu vähintään 2 kertaa kuukaudessa ja pidä muitakin sivuja ajantasaisina. Näin Google huomaa sivuston päivittyneen ja voi tulkita sivuston olevan ajantasainen ja kurantti. Tämä on positiivinen signaali Googlelle.

  56. Kun mietit uutta laskeutumissivua tietyllä avainsanalla, Googlaa ko. avainsanalla ensin ja analysoi 3 ensimmäistä hakutulosta. Nämä kertovat melko tarkasti, mitä Google haluaa näyttää ko. hakusanalla tai hakufraasilla. Näistä hyvin erilaisen sisällön luominen ja sillä menestyminen voi olla haastavaa.

  57. Älä piilota tekstisisältöä CSS:n avulla. Google voi tulkita tämän harhautusyritykseksi.

  58. Lisää sivustollesi leivänmurupolut. Nämä helpottavat hakurobottia sivun jäsentelyssä ja parantavat käyttäjäkokemusta.

  59. Jos poistat jonkin tuotteen verkkokaupastasi, ohjaa vanhan tuotteen URL-osoite toiseen asiakaskunnalle sopivaan tuotteeseen.

  60. Jos sivustollasi on linkki mahdollisesti arveluttavaan tai heikkolaatuiseen sisältöön, käytä linkissä rel="nofollow" attribuuttia. Näin kerrot Googlelle, että tässä on linkki, mutta et jaa ko. sivustolle linkkisuosiota.

  61. Jos sinulla kommentointi- tai foorumiosio sivustollasi, muista koodata linkkeihin automaattisesti attribuutti rel="nofollow". Muussa tapauksessa sivustostasi tulee spämmäysautomaatti..

  62. Yritä hankkia sivustollesi oma yksilöllinen IP-osoite. Jos samalla IP-osoitteella on toinen sivusto, jossa on arveluttavaa sisältöä, tämä saattaa heikentää sinunkin näkyvyyttäsi Googlessa. Yleensä halpa web-hotelli käyttää samaa IP-osoitetta monelle eri sivustolle.

  63. Ylläpidä ainakin pienimuotoista Google Ads -kampanjaa. Näin pääset nopeasti testaamaan, mitkä sanat ja sisältö ovat kaikkein tehokkaimpia.

  64. Vanha oppi oli ns. keyword density eli yksittäinen avainsana ei saanut esiintyä sivulla liikaa. Tämä on vanhentunut käsitys. Laadukas sisältö on tärkeämpää.

  65. Yritä käyttää sivullasi useampia otsikkotasoja, ei pelkästään H1 vaan myös siitä jäsennellysti alaotsikoita alaspäin, esimerkiksi H2 ja H3 sekä niihin tekstikappaleita eli P-tageja.

  66. Google indeksoi sivustosi ns. latenssilukijalla. Upota siis sivustolle aiheeseen liittyvää termistöä. Jos aihe olisi autokauppa, alan termistöä olisivat esimerkiksi renkaat, moottori, kiihtyvyys, bensankulutus, huoltoväli jne. Näin Google voi päätellä sivun oleva järkevä ja laadukas artikkeli ko. aiheesta.

  67. Linkitä sisältöäsi avainsanoilla myös sisäisesti. Näin Googlen on helpompi jäsentää sivustoasi.

  68. Personoi sivustoasi lähteen mukaan. Esimerkiksi jos sinulla on tarjousbanneri, jossa alekoodi XYZ, tuo tämä esiin kävijälle myös sivustolla. Konversio paranee merkittävästi.

  69. Popup-mainokset saattavat olla tehokkaita, mutta älä läväytä popup-mainosta heti kävijän eteen. Aseta hieman viivettä, jolloin kävijä ei heti vaistomaisesti sulje popup-ikkunaa.

  70. Joskus Google saattaa pitää muistissaan (Google cache) hyvinkin pitkään vanhaa versiota sivustasi. Mene Google Search Console työkaluun ja pyydä Google indeksoimaan sivu uudelleen. Näin uusi sisältö tulee jo jopa 24 h sisällä Googlen indeksiin.

  71. Mikäli pyörität paikallista palvelua tai yritystä, panosta myös äänihakuun - voice search, lue lisää ›. Uutuutena on tullut nyös Google Lens -haku. Google Lens -haussa otetaan älypuhelimella kuva hakukohteesta ja haetaan kuvan perusteella sisältöjä.

  72. Kun valitset domain-nimeä, yritä pysyä alle 15 merkissä. Ihmiset muistavat lyhyet domain-nimet helpommin.

  73. Jos sivustosi on kohdistettu suomalaisille ja domain-pääte on muu kuin .fi, kohdista domainisi Google Search Consolessa Suomeen.

    Google Search Console: International targeting
    Aseta kohdemaa

  74. Jos sinulla on verkkokauppa, älä käytä tuotteen toimittajan tuotekuvausta. Tämä sama kuvaus on useimmilla muillakin ja tuotesivusi on tällöin vain pelkkä matala-arvoinen duplikaatti. Kirjoita siis oma, laadukas ja yksilöllinen tuotekuvaus.

  75. Google kuvahakua käytetään todella paljon. Luo yksilöllisiä ja laadukkaita kuvia sivustosi eri aiheista. Kuvien koko ei saa olla liian suuri eikä liian pieni. Aseta kuva aiheesta kertovalle sivustolle.

  76. Jos sivustosi liikenne tippuu yhtäkkiä rajusti, tarkista Google Search Console:n työkalulla, ettet ole saanut rangaistusta tai ettei yksittäisellä sivulla ole mitään, mikä estää sivun indeksoinnin.

    Google Search Console: Core Web Vitals
    Core Web Vitals -näkymä

  77. Pyydä blogeilta ja muilta sivustoilta lupaa kirjoittaa sivustolle oma artikkeli, näin saat samalla itsellesi hyvää liikennettä ja paluulinkinkin.

  78. Jos sinulla on useita sivuja, jotka kilpailevat samalla avainsanalla, harkitse voisitko luoda yhden pitkän ja kattavan sivun, joka sijoittuu näitä kaikkia muita sivuja paremmin.

  79. Tutki Moz.com Link Explorerilla › kilpailijoidesi linkitykset muilta domaineilta ja hanki mahdollisuuksien mukaan samat laadukkaat linkit.

  80. Tutki Google Ads keyword plannerilla toimialaasi sopivat ja paljon hakuja saavat hakusanat ja fraasit. Luo hyviä ja laadukkaita ländäreitä (Landing page) näille termeille.

    Google Keyword Planner -näkymä
    avainsanojensuunnitelija

  81. Tutki Google Instant -työkalulla, mitä hakuja Google haku -ehdottaa ja tee näille sisältöä.

  82. Mikäli yrityksesi tai organisaatiosi on merkittävä, luo Wikipediaan yrityksestäsi sivu ja linkitä takaisin omalle sivustollesi.

  83. Kun olet ostamassa domainia ja mietit nimeä, avainsana domain-nimessä on hyvä juttu. Yleensä kannattaa brändätä eli luoda oman brändisi mukainen domain, esimerkiksi pertinkone.fi tai patenautot.fi.

  84. Kun luot blogi-postausta tai alasivua, sisällytä avainsana URL-osoitteeseen, esimerkiksi https://www.mundomain.com/avainsana-on-hyva

  85. Älä tee sivun URL-osoitteista liian pitkiä. Google ei pysty näyttämään määräänsä pidempiä URL-osoitteita kokonaisuudessaan.

  86. Älä linkitä yksittäisellä avainsanalla liikaa. Jos esimerkiksi avainsana on vaihtoautot ja melkein kaikki linkittävät avainsanat ovat pelkästään vaihtoautot, linkitys on epäluonnollista ja epäuskottavaa. Google huomaa tämän (tästä on vuosien takaa ihan omakohtaistakin kokemusta).

  87. Tutki visuaalisesti ›, mitä käyttäjät todella tekevät sivustollasi ja kehitä sivustoa sen perusteella.

    Hotjar Heatmap -näkymä. Väriläiskät kertovat k.o kohteen klikkisuosiosta. Jos kohde on väritön/kylmä niin se ei saa klikkejä eli se ei kiinnosta käyttäjiä.
    Hotjat heatmap

  88. Tutki ja Googlaa kilpailijoidesi sivustot ja yritä varastaa heidän parhaat ideansa. Hyvä signaali on esimerkiksi se, kuinka paljon sivua on jaettu tai siitä on tykätty SoMe:ssa. Tutki kuitenkin tarkasti, että jaot ja tykkäykset eivät ole ns. klikkifarmeilta ›.

  89. Jos Google tarjoaa sivustoltasi ei ""väärää" sivua hakutuloksena niin voit canonical-tagilla ohjata Googlen indeksoimaan "väärän" -sivun sijasta halutun sivun.

    Jos sivustolla on kuvan canonical-tagi niin se ohjaa Googlea indeksoimaan "/green-dresses" -osoitteen. Mobiilikäyttäjille voidaan tarjota haluttaessa oma sivu.
    Canonical -tagi esimerkki

  90. On hyvä, jos postauksesi tai alasivusi saa kommentteja. Näin Google huomaa sivuston olevan kiinnostava ja se päivittyy jatkuvasti.

  91. Tutki Google Analytics:llä sivustosi engagement eli miten usein kävijät palaavat sivustolle. Mikäli engagement on heikko,se on negatiivinen signaali Googlelle. Yritä saada käyttäjät viihtymään sivustolla pitkään ja tulemaan uudestaan. Tällä minun sivustollani on esimerkiksi melko paljon erilaisia työkaluja, se on oiva keino sitouttaa käyttäjät.

    Google Analytics uudet ja vanhat kävijät -näkymä
    Google Analytics palaavat käyttäjät

  92. Tee hyvä ja ennen kaikkea hyvin mobiilissa toimiva grafiikka, josta tunnistaa sivustosi helposti. Muista kuitenkin, että grafiikka on vain apuväline itse asialle. Usein käy niin, että grafiikka on niin vaikuttavaa ja mahtipontista, että sivuston käytettävyys kärsii ja kävijät lähtevät pois sivustolta.

  93. Muista, että hakukoneoptimoinissa pitää olla erittäin kärsivällinen. Tulosten esiinsaaminen vie yleensä vähintäänkin kuukausia. Domainin arvostus on kuitenkin helppo tuhota muutamassa hetkessä ja sen takaisin saaminen on työläämpää ja kestää pitkään. Esimerkiksi sijoitukset saattavat "heilua" välillä rajustikin.

  94. Muista sallia sivulla kaikkien resurssien indeksointi, mukaanlukien CSS ja JS -tiedostot. Muussa tapauksessa Google on estynyt renderöimään koko sivuasi.

  95. Tutustu ja lue huolella Googlen verkkovastaavan ohjeet ›

  96. Katsele nämä Youtube -videot ›

  97. Jos sinulla on verkkokauppa, muista käyttää Schema:a ›. Muissakin tapauksissa siitä on toki hyötyä. Nämä pienet tiedot antavat Googlella lisätietoa esim. tuotteen hinnasta ja varastomääristä.

  98. Älä käytä private domainia eli domainia, jossa domainin haltijan yhteystiedot on salattu. Google ei katso tätä hyvällä ja päättelee sivuston sisällön epäilyttäväksi.

  99. Jos sivustosi on suomeksi ja suomalainen, hanki myös suomessa hostattu palvelin tai web-hotelli.

  100. Mitä enemmän saat suoraa liikennettä (eli sivustolle tullaan suoraan esimerkiksi selaimen kirjanmerkistä), sitä parempi sivustosi on ja sitä enemmän saat kävijöitä sekä sijoitutkin paremmin.

  101. Muista olla kaikessa luonnollinen ja uskottava. Google tarkistaa sivustoja välillä tarkemmin jopa manuaalisesti. Jos sivustosi saa roskasivustotuomion Googlelta, se saatetaan poistaa Googlen indeksistä kokonaan. Tästäkin selviää, mutta saattaa kestää vuosia ennenkuin sivuston sijoitukset palautuvat ennalleen.

    Manual Penalties -näkymä - Google Search Console
    google penalty

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

hannu@primus72.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!