Hakukoneoptimointi pikaopas


Lue tämä artikkeli ja olet perillä hakukoneoptimoinnin perusteista. Hakukoneoptimointioppaita on toki olemassa suomeksi muutamia, mutta en halunnut tehdä näistä yhteenvetoa tai kopiota, vaan luoda asiaan aidosti lisää informaatioita ja näkemystä tuovan version.


HTML - rakenne ja tagit

 1. Title- eli otsikkotagi

  Tämä on tärkein yksittäinen tekijä hakukoneoptimoinnissa. Suunnittele title-tagi siis huolella. Sen pituus voi olla maksimissaan 512 px eli noin 65 merkkiä. Titlen on oltava napakka lyhennelmä sivun sisällöstä. Sen on houkuteltava klikkaamaan, sillä se näkyy hakutuloksen sivusto-otsikkona Google-haussa. Tärkeä avainsana kannattaa myös sijoittaa aina alkuun esim. "Vaihtoautot...". Title-tagiin kannattaa sisällyttää tärkeitä avainsanoja. Yritä kuitenkin tehdä siitä ihmiselle luettava, luonnollisen kielen lauseen kaltainen. Jokaisella sivulla pitää olla oma yksilöllinen title-tagi. Käytän itse aika paljon seuraavaa tyyliä:
  <title>Vaihtoautot Tampere: jopa ilman käsirahaa • hannunautot.com</title>

 2. Meta description

  Meta description -tagi on yksittäisen HTML-sivun kuvaus, tiivistelmä, joka näkyy Google-hakutuloksessa otsikkotagin alapuolella. Meta description -tagi voi olla maksimissaan 154 merkkiä pitkä. Sen tulee olla lyhennelmä sivun keskeisestä sisällöstä ja kertoa mahdollisimman houkuttelevalla tavalla sivustosta, jotta kävijä kiinnostuisi klikkaamaan itsensä sivustolle. Tagiin kannattaa upottaa avainsana ja sen taivutusmuotoja - ei kuitenkaan liikaa.

  Yksittäinen hakutulos

 3. Meta keywords

  Meta keywords -tagin merkitys on vähäinen. Se on aikojen saatossa ns. mennyt pilalle, koska kehittäjät lähinnä spämmäsivät hirmuisia määriä hakusanoja meta-tagiin. Tämä tagi kuitenkin kannattaa pitää edelleen mukana sivustolla. Laita keywords-tagiin keskeisiä avainsanoja noin 2-5 kappaletta, ei enempää.

 4. Leveä linkkirakenne - lyhyt linkkimatka

  Kun alat rakentaa sivustoa tai uudistaa nykyistä sivustoasi hakukoneystävällisemmäksi, suunnittele linkkirakenne mieluummin leveäksi kuin kapeaksi. Eli käytännössä on tärkeää, että esim. etusivulta pääsee yhdellä klikkauksella muille sivuston tärkeille alasivuille. Linkkimatkan pitää olla lyhyt, eli 1 klikkaus etusivulta. 2 klikkauksen etäisyys heikentää jo huomattavasti sijoituksia. Sivun ollessa 3 klikkauksen päässä etusivulta alkaa alasivu olla jo tyystin näkymättömissä.

 5. Avainsana linkissä

  Linkittäessäsi tärkeää alasivua etusivulta (esim. sivua www.hannunautot.fi/vaihtoautot/) linkitä se linkki-ankkurisanalla "vaihtoautot". Tämä indikoi hakurobotille, että kyseessä oleva sivu käsittelee vaihtoautoja.

 6. Lyhyt ja selkeä URL-osoite

  URL-osoitteen pitää olla selkeä ja muistettava, esimerkiksi www.hannunautot.com/ vaihtoautot/. Ei siis koskaan tyyliä www.hannunautot.com /appl/scheme/page? index.action&sid =KJSHKHSJK tmv. Yleensä kaikkiin alustoihin on saatavilla ns. SEO-friendly URL-pack eli lisäohjelmisto, joka automaattisesti generoi hakukoneystävälliset URL-osoitteet.

 7. Yksi ja vain yksi H1-tagi

  H1-tagi sisältää sivun pääotsikon. H1-tageja voi olla sivulla ainoastaan yksi. Aseta tärkeä avainsana mielellään ensimmäiseksi sanaksi otsikkoon. Esim. <h1>Vaihtoautot edullisesti Tampereen Hervannasta</h1>

 8. Aliotsikointi

  Sivun teksti kannattaa jakaa useisiin alaotsikoihin. Eri otsikkotasoja H1-tagin alapuolella voi olla monta. Käytettyjä otsikkotasoja on yhteensä kuusi: h1, h2, h3... h6. Sivulla on hyvä käyttää ainakin kahta eri otsikkotasoa, eli h1 ja h2.

 9. Teksti

  Sivun alkuun kannattaa kirjoittaa avainsanarikasta tekstiä. Kaiken kaikkiaan sivulla tulisi olla noin 200-600 merkkiä otsikoilla jäsenneltyä oikeakielistä ja asiaan liittyvää tekstiä. Näin Google ymmärtää paremmin mistä sivustolla on kysymys ja rankkaa sivun tärkeäksi, ei siis esimerkiksi pelkästään mainossivuksi.

 10. Avainsanatiheys

  Oletetaan, että sivun avainsana on "vaihtoautot". Nyrkkisääntö on, että sana vaihtoautot tai sen taivutukset voivat muodostaa vain noin 2-8 % koko sivun tekstistä. Eli laske avainsanat ja jaa tämä luku kaikkien sivun sanojen kanssa. Ts. esimerkkitapauksessa (vaihtoautot/koko sivun tekstisisältö) * 100 = 2-8 %.

 11. Validi HTML

  Nykyään internetsivuja selaillaan useilla erilaisilla päätelaitteilla ja niissä kaikissa on vähän omanlaisensa selaintoteutus. Tämä johtaa siihen, että kaikki sivut tuppaavat näkyä vähän eri tavalla eri laitteissa. Google haluaa varmistaa, että heidän esittämänsä sivut toimivat kaikilla päätelaitteilla. Tästä ei voi varmistua muulla tavalla kuin suosimalla validia HTML-kieltä. Ei riitä, että sivu toimii Firefox- ja IE-selaimilla Windowsissa - sivu saattaa olla tästä huolimatta täynnä virheitä.

  Testaa sivustosi HTML:n oikeellisuus täällä:
  W3C Validator ›
  Omaan kehitykseen - toimii localhost - suositan Firefox HTML Tidy -lisäosaa
  HTML Tidy for FF ›

 12. Muut tiedostot

  Laita kaikki - aina kun se on mahdollista - ulkoiset tiedostot erilliseen tiedostoon. Tämä koskee erityisesti .css- ja javascript-tiedostoja.

 13. Flash ja Appletit

  Älä lisää sivulle Flash-animaatioita tai Java-sovelteita jollei se ole aivan välttämätöntä. Vaikka nämä kehittäjän mielestä saattavat näyttää kivalta, niin kävijöitä ne lähinnä ärsyttävät. Ja tätä kautta ne haittaavat hakurobotteja.

 14. Robots ja sitemap

  Kaikilla sivustoilla pitää olla robots.txt-tiedosto ja sitemap.xml-tiedosto. Tämä on osa Googlen sivustolle asettamia teknisiä laatuvaatimuksia.
  Sitemaps ›
  Robots.txt ›

Sisältö - Content is the King

 1. Tee sivusto käyttäjille

  Suunnittele ja laadi sivusto sen oikeille käyttäjille. Tuo asiat esiin selkeästi, ytimekkäästi ja ennen kaikkea jaarittelematta. Valitettavasti on niin, että jos surffailija etsii netistä esim. vaihtoautoja, niin häntä kiinnostaa vain potentiaaliset vaihtoautot, ehkäpä myös auton rahoitusvaihtoehdot sekä tieto siitä, milloin ja minne autoa pääsee katsomaan. Häntä EI kiinnosta Hannun Autot Oy yrityksenä, sen kesätempaukset, historia tai muut kuulumiset. Riittää, että yritys ja sivusto on uskottava. Muista, että surffailijat ovat 98 % lyhytjännitteisiä ja malttamattomia. Heille ei siis kannata jaaritella turhia tai esittää arvoituksia. Sivuja ei katsella tai varsinaisesti edes lueta, niitä "skannataan" tai silmäillään mahdollisimman suurella nopeudella ja yritetään löytää olennainen. Jos skannauksesta jää vähänkään epämiellyttävä kuva, sivustolta lähdetään nopeasti pois. Sinun pitää siis vakuuttaa kaikki mahdolliset kävijät ja asiakkaat. Pidä nämä asiat mielessä kun alat suunnitella uutta sivustoa.
  Web-sivun katselukartta: näin surffailijat katselevat sivun sisältöä ja tekstiä:

  web-sivun katselukartta

 2. Grafiikka

  Suunnittele selkeä ja eritysesti sivuston ideaa ja aihesisältöä tukeva hyvä grafiikka. Grafiikka ei saa olla ontuvaa, sillä se vie uskottavuutta. Grafiikka ei saa myöskään olla yliampuvaa, sillä se häiritsee sivustolta saatavaa palvelua tai tietoa. Esim. verkkokaupassa grafiikan pitää tukea ostotapahtuman suorittamista. Grafiikka ei saa olla sivuston pääasia. Grafiikka ei saa myöskään olla liian raskasta; sopiva sivun koko on n. 30 - 150 kb.

 3. Sisältö ratkaisee

  Vaikka sivusi ei Google PageRank -arvoltaan olisikaan kovin korkea, sivusto sisällöltään yhtä massiivinen ja teknisesti upea kuin kilpailijoiden tai sitä ei olisi niin voimakkaasti optimoitu kuin muita kilpailevia sivustoja, mutta jos sen tarjoama palvelu, tieto tai tuote on ylivoimainen muihin kilpailijoihin nähden, se kuitenkin pitkällä aikavälillä sijoittuu parhaiten hakukoneissa ja Googlessa. Google huomaa, että ihmiset päätyvät ja jäävät tälle sivustolle - sen on oltava tällöin hyvä - muita parempi - sivusto.

 4. Bounce Rating

  Google Analytics -seurannasta näkee helposti miten kävijät käyttäytyvät eri hakusanoilla. Analyticsistä voi katsoa millä hakusanalla Google-hausta sivustolle tultiin. Samalla listassa näkee sarakkeen "välitön poistumisprosentti": jos poistumisprosentti on yli 50 % voidaan sanoa, että sivustosi ei ole kunnossa haetulle hakusanalle. Eli yli puolet tietyllä hakusanalla palveluun tulevista käyttäjistä poistuu takaisin Google-hakuun, koska sivusi ei hakutuloksena tyydytä heitä. Tietenkään tällä ei ole väliä, jos kyseessä ei ole liiketoiminnan kannalta tärkeä avainsana. Hakukonerobotit eivät voi kuitenkaan millään muulla järkevällä tavalla mitata, onko jokin tietty sivusto hyvä vai ei. Toisin sanoen asia toimii näin: hakija kirjoittaa Google.fi -hakuun hakusanan X ja saa hakutuloksena listan hakusanaa X käsitteleviä sivustoja. Hakija valitsee listasta sivun B, katsoo sen ja palaa välittömästi takaisin Google-hakuun. Hakija valitsee uuden sivun D ja jää nyt sivustolle pidemmäksi aikaa eikä siis palaa välittömästi takaisin Google-hakuun.
  Google tekee tästä seuraavan päätelmän: sivu B ei ole tyydyttävä hakutulos hakusanalle X, mutta sivu D tyydyttää hakijan tarpeet.
  Johtopäätös: sivu D on sivua B parempi, joten nostetaan sen sijoitusta esim. Google.fi:ssä hakusanalla X.

Domain

 1. Domainnimi

  Jos mahdollista pyri saamaan keskeinen avainsana domainnimeen. Esim. autokaupan www-domain voisi olla www.hannunautot.fi. Mukana siis sanat auto ja autot.

 2. Domainin ikä

  Mitä vanhempi domain sen parempi. Google arvostaa vanhoja domaineja. Uudet, juuri rekisteröidyt domainit eivät tahdo toimia ensimmäiseen vuoteen oikein ollenkaan. Jos mielessäsi on jokin websivustoidea, varaa domainnimi heti ja laita sinne jotain - melkein mitä tahansa - sisältöä. Vaikka et koskaan käyttäisitkään itse domainia, voi domainin jälleenmyyntiarvo olla muutaman vuoden päästä useita tuhansia euroja.

 3. Google Sandbox

  Google Sandbox -ilmiö tarkoittaa sitä, että uusi, juuri perustettu domain toimii hyvin muutaman viikon - noin 4 viikkoa - ja saa hyviä sijoituksia Googlessa. Tämän jälkeen sijoitus romahtaa totaalisesti, varsinkin jos kyseessä on kilpailtu tai arvokas avainsana. Mielestäni Sandboxin kiistelty olemassaolo perustuu osaltaan myös linkitysalgoritmiin: kun uusi palvelu perustetaan, sitä linkitetään innokkaasti joka puolelta ja näin se buustaantuu korkealle sijoituksissa. Kun linkittäminen lopahtaa, sijoitukset romahtavat.

 4. Domain Rank - Google PageRank - Domain Authority

  Domain Authority on arvo, joka kertoo osaltaan sivuston merkityksestä Googlen ja muiden hakukoneiden kannalta. Arvo vaihtelee 0 ja 100 välillä. Juuri perustetun domainin arvo on lähellä 0 ja parhaillaan se voi olla 100. Korkeita Domain Authority -arvoja on esim. domainella google.com (100) ja cnn.com (98). Arvostus kasvaa sitä mukaa kun muilta korkean Domain Authorityn sivustoilta linkitetään domainille. Myös ikä on osa Domain Authority -algoritmiä: jos Domain Authority on esim. 40 tai enemmän, on sijoittuminen kilpailluilla hakusanoilla helpompaa.
  Testaa Domain Authority tästä ›

  * Aikaisemmin oli käytössä Google Pagerank, joka on nyt julkisesti Googlen toimesta lakkautettu . Lue lisää Google PageRank:sta täällä

 5. TrustRank

  Google ja muut hakukoneet taistelevat spämmiä vastaan rajusti. Hakukoneille on hyvin ongelmallista, jos hakutulos on heikkolaatuinen eikä tyydytä käyttäjien tarpeita. Spämmääjät yrittävät jatkuvasti keksiä uusia tapoja sijoittua domaineillaan hyvin Googlessa. Spämmisivut ovat yleensä nopeasti kyhättyjä sivustoja, joissa yritetään myydä tai mainostaa jotain tuotetta tai palvelua helpon rahan toivossa. Spämmisivustoja myös linkitetään kyseenalaisilta ja heikkomaineisilta domaineilta. Monet hakukoneet ovatkin luoneet algoritmeja tähän liittyen; esimerkiksi Yahoo on kehittänyt TrustRank -algoritmin. Algoritmi tutkii, millaisilta sivuilta linkitetään sivustolle. Jos sivustot ovat ns. vanhoja ja luotettavia, on TrustRank-arvo korkea eli hyvä. TrustRank vaikuttaa osaltaan hakukoneiden sijoitusalgoritmiin.

Linkitys

 1. Linkitys on Googlen keskeisin algoritmi

  Alunperin Google perustui lähes kokonaan linkitysalgoritmiin. Eli jos esim. websivustoa www.hannunautot.fi oli linkitetty riittävän monta kertaa eri websivustoilta linkkisanalla vaihtoautot, niin domain hannunautot.fi sijoittuu hyvin Google.fi:ssä hakusanalla "vaihtoautot". Vaikka Googlen algoritmit ovat alkuajoista 90-luvun lopulta muuttuneet paljon, on linkitys silti vielä erittäin keskeinen osa Googlen sijoitusalgoritmia.

 2. Mistä linkittää?

  Linkkejä kannattaa hankkia tasaisesti ja tasaiseen tahtiin vähän kaikkialta, mielellään kotimaisilta sivuilta, joilla on hyvä tunnettavuus ja hyvä maine. Paluulinkki kannattaa sijoittaa pääsääntöisesti etusivulle ja mahdollisimman lähelle sivun alkua. Olisi hyvä, jos linkittävän sivuston aihe olisi sama kuin kuin linkitettävän sivuston. Google PageRankin olisi suotavaa olla hyvä, ainakin 1-tasoa tai enemmän. Mitä korkeampi PageRank sen parempi.

 3. Linkkimehu eli Link Juice

  Tämä tulee paremmin kerrotuksi esimerkin kautta. Oletetaan, että yksittäisellä web-sivulla on 100 linkkikrediittiä. Jos sivusto linkittää yhdelle ulkopuoliselle sivulle, saa kohdesivusto 100 linkkikrediittiä. Jos sivustolta osoittaa ulospäin 2 linkkiä, tällöin linkkikrediitit jakaantuvat tasan eli 50 linkkikrediittiä kummallekin. Jos sivusto linkittää sataan eri paikkaan saa kukin sivu vain yhden linkkikrediitin, joka ei ole paljoakaan. Linkkikrediitin arvoon vaikuttavat mm. linkittävän sivuston PageRank, TrustRank, koko, ikä jne.

 4. Linkitä avainsanoilla

  Kun pyydät tai saat linkin ulkopuoliselta sivustolta, muista linkittää avainsanoilla ja suoraan asiaa käsittelevään sivuun. Esim. Vaihtoautot Tampere on hyvä, mutta hannunautot.fi on huono. Kun linkitetään sanoilla Vaihtoautot Tampere hakurobotti ymmärtää, että tämän sivuston mielestä sivustoa www.hannunautot.fi kuvaavat sanat vaihtoautot ja Tampere. Toisesta linkistä Google ei ymmärrä oikein mitään pois lukien linkin ympärillä oleva mahdollinen relevantti teksti. Vaihtele hieman linkitettäviä sanoja, jotta ne kaikki eivät näytä samalta ja saman tekijän tekemältä. Luonnollisuus on tärkeää.

 5. Linkkiprofiili

  Linkkiprofiilin on oltava uskottava. Esimerkki uskottavasta profiilista: suomenkielinen asiaa x käsittelevä sivustosi saa linkkejä eri avainsanoilla linkitettynä sivuston eri osiin tasaisin väliajoin muilta suomenkielisiltä tai suomalaisilta sivustoilta ja kotimaisilta palvelimilta. Jos taas suomalainen ja suomeksi laadittu sivusto saa 10 000 linkkiä englanniksi Intiasta yhden päivän aikana, ei tämä ole uskottavaa. Google arvaa kyseessä olevan spämmäyksen ja laskee sivustosi sijoitusta merkittävästi.

Pikatie rikastumiseen?

 1. Älä yritä huijata Googlea

  Usein tapaan ihmisiä, joilla on innovatiivisia ajatuksia siitä, miten he "naruttavat" Googlea ja saavat 1. sijan arvokkaalla hakusanalla. Tämä kuningasajatus perustuu yleensä johonkin yksittäiseen temppuun tai tietoon. Toinen tapaus on sivustot ja palvelut, jotka lupaavat liikoja, eli käytännössä lupaavat järjestää sinulle TOP-sijoituksen pikkurahalla. Yleensä selityksenä saattaa olla "uusi teknologia", jonka he ovat itse kehittäneet. Kolmas vaihtoehto on, että sivustollesi luvataan pientä korvausta vastaan 100 000 kävijää kuukaudessa jollain blogipostaustempulla. Saattaa myös käydä niin, että sivullesi luvataan relevanttia Adwords-liikennettä ja mainoksia 1 sentin eli 0,01 € klikkihintaan.

  Johtopäätös kaikesta tästä: Kaikki edellä mainitut teknologiat, temput ja lupaukset ovat aivan täyttä ROSKAA. Piste.

  Google on n. 150 miljardin dollarin yritys, jonka tärkein omaisuus on Google-haku. Googlella on kymmeniätuhansia hyvin palkattuja ammattilaisia huolehtimassa, että sen hakutuloksia ei pilata yksinkertaisilla tai halvoilla tempuilla. Edellä mainittua ROSKAA myydään ja tuodaan esiin vain nopean rikastumisen toivossa. Ilmeisesti hölmöjä, jotka uudelleen ja uudelleen haluavat rahoistaan eroon, kuitenkin aina riittää.

Muita oppaita

 1. Googlen oma opas (pdf) ›

 2. Hakukoneoptimointi lyhyesti - Nettibisnes.info ›

 3. The beginners guide to SEO - Moz.com ›

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

Muurarinkatu 3
33720, Tampere

hannu.sameli@gmail.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!