Hakukoneoptimointi ja linkitys lyhyesti

Linkeillä ja linkityksellä on erittäin keskeinen osa hakukoneoptimoinnissa. Googlen alkuperäinen algoritmi perustui lähes yksinomaan linkkeihin, mutta linkityksen merkitys on vähentynyt paljon. Ilman linkkejä sivustoa on kuitenkin vaikea saada esiin järkevässä ajassa halutuilla avainsanoilla - varsinkin jos hakusanoilla on paljon kilpailua.

Uskottava linkkiprofiili

Linkkien pitää olla uskottavia. Esim. 100 uutta linkkiä ulkomaisilta englanninkielisiltä sivustoilta suomalaiselle ja suomenkieliselle sivustolle yhden päivän aikana on epäuskottavaa. Linkkejä pitää olla vähän joka lähtöön, jotta linkitys näyttää aidolta ja uskottavalta.

Tässä esimerkki uskottavasta linkkiprofiilista (noin 100 eri linkkiä):

  • 10 banneria, jotka linkittävät sivustollesi
  • 25 tekstilinkkiä ns. pieniltä perussivustoilta
  • 30 foorumi- tai blogipostausta
  • 10 artikkelia aiheesta ja linkitys sivustoosi
  • 5 korkean tason linkkiä vanhoilta ja arvokkailta sivustoilta esim. aamulehti.fi
  • 20-30 some-linkkiä (esim. Facebook, Twitter)

Tämä kaikki esim. 6 - 12 kuukauden sisällä näyttää hyvältä ja uskottavalta.

Minkälaisia linkkejä?

Linkeissä kannattaa olla sivustoasi kuvaavia termejä mukana joko linkkitekstissä, linkkiä edeltävässä tekstikappaleessa, artikkelin otsikossa tai bannerikuvan alt-attribuutissa.

Minkälaisilta sivuilta kannattaa linkittää?

Google suosii samaa aihealuetta käsitteleviä linkkejä, mutta tässä ei tarvitse olla kovin tarkka vaan karkeampikin haarukka riittää. Esim. jos sivustosi käsittelee termiä ”hampaiden valkaisu” voivat kaikki kauneus- ja terveysalan sivustot olla hyviä linkityspaikkoja, sillä tällaisissa paikoissa sivustosi potentiaalinen asiakuntakin liikkuu.

Spämmisivustoilta ei kannata linkittää. Yleensäkin kannattaa pitää mielessä, että jos joku kauppaa linkkejä, ne ovat pääsääntöisesti spämmisivustoille. Joko sivusto on heikko tai sitten siellä jo entuudestaan on 25 ulospäin osoittavaa linkkiä, mikä jo itsessään on spämmisignaali.

Linkittävän sivuston tulisi mielellään itsekin olla suosittu, sillä näin se voi ”jakaa suosiota” sinullekin Googlen silmissä. Seassa voi olla ei-niin-suosittujakin sivustoja, mutta aivan kuolleilta tai rikkinäisiltä sivustoilta ei kuitenkaan kannata linkittää.

Linkkimehu

Tämä tulee kerrotuksi paremmin esimerkin kautta. Ajatellaan, että linkittävällä sivustolla on 100 linkkimehukrediittiä. Jos sivustolta osoittaa ulospäin 100 eri linkkiä, niin silloin jokainen linkki saa vain 1 linkkimehukrediitin. Jos sivustolta osoittaa vain 1 linkki se saa kaiken linkkimehun eli 100 linkkimehukrediittiä. Suositukseni on, että älä linkitä jo ennestään muutenkin täyteen linkittävältä sivustolta, ellei kyseessä sitten ole äärettömän suosittu ja siksi arvokas sivusto esimerkiksi iltalehti.fi.

Kuinka voin saada linkkejä?

Linkkien hankinta voi olla aluksi yllättävänkin haastavaa. Sivustojen ylläpitäjiin kannattaa olla suoraan yhteydessä ja kysyä linkitysmahdollisuutta. Monia linkkejä voi hankkia eri foorumeilta ja sivustoilta myös aivan itse - ja ilmaiseksi. Yksi varteenotettava tapa on kerätä esimerkiksi 50-200 sivuston omistajien sähköpostiositteet ja lähettää heille viesti ja tiedustella linkityksestä.

Hyvin näppärä tapa on Open Site Explorer tai ahrefs.com. Näillä työkaluilla voi katsoa hyvin menestyvää kilpailijaa linkittävät sivustot. Sitten vain yksinkertaisesti pyydät samoilta sivustoilta itselle hyvät linkit.

Linkittäjän muistilista

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

hannu@primus72.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!