Google-mainonta eli Google Ads -pikaopas

Tässä muutama vinkki tehokkaan Google Ads -kampanjan luomiseen. Käytän esimerkkinä yritystä, joka myy kuorsauskiskoja verkkokaupassaan.

 1. Kohdenna mainos tarkasti
  Kohdenna mainokset aina tarkasti. Jos myyt esimerkin mukaan kuorsauskiskoja, tee silloin mainos otsikolla "Kuorsauskisko". Kuorsauskiskoja hakevalle tarjotaan juuri sitä mitä haetaan. Googlaaja saa mitä haluaa, eli mainos on tällöin hyvä ja relevantti hakutulos. Laatupisteet ovat paremmat ja mainoksesi näkyy edullisemmin paremmilla sijoilla.
 2. Tee erottuva ja uniikki mainos
  Erotu mainoksellasi hyvällä ja mieleenpainuvalla tavalla. Esimerkin mainos voisi olla "Kuorsauskiskot nopeasti ja edullisesti - nyt ulosheittohintaan". Hakijan huomio ja uteliaisuus pitää herättää oikealla tavalla. Esimerkkimainoksessa kävijälle kerrotaan samalla, että kyseessä on kauppa (mukana hinta), ja näin vain tuotteen ostamista harkitsevat klikkaavat mainosta, mikä on tietysti kaupankäynnin kannalta optimaalista.

  Google Ads esimerkkimainos
 3. Oikeinkirjoitus
  Tarkista mainoksesi kieliasu huolellisesti. Poista kaikki kirjoitusvirheet. Käytä kuitenkin mielellään tehokeinona sanojen kapitalisointia, eli älä kirjoita "Edullinen tuotex netistä" vaan esimerkiksi "Edullinen TuoteX Netistä". Googlaaja vilkaisee mainosta vain sekunnin murto-osan ajan, joten asiallinen ja positiivinen, kuitenkin aavistuksen yliampuva ensivaikutelma on hyvin toimiva.
 4. Relevantit ja hyvin generoivat avainsanat
  Mainosten pitää liittyä keskeisesti avainsanoihin. Esimerkkitapauksessa kuorsauskisko-avainsana ja sen muunnelmat toimivat todennäköisesti parhaiten. Googlaaja huomaa mainoksen, jos hän itse hakee hakusanalla "kuorsauskisko" ja mainoksessa käsitellään kuorsauskiskoja. Mainoksesi vaikuttaa tällöin normaalilta hyvältä hakutulokselta. Jos mainoksesi ei liity keskeisesti hakuun, mainostasi ei myöskään klikata, ja tällöin se tietenkin generoi äärimmäisen huonosti uusia kauppoja tai kontakteja.
 5. Kehota toimimaan
  Ei riitä, että mainoksessasi tuot tuotteesi tai palvelusi esiin, vaan hakijaa on myös kehotettava toimenpiteisiin. Toimenpiteellä tarkoitan mainossanoja ja -fraaseja tyyliin "Ota yhteyttä", "soita heti", "osta nyt", "osta ja säästä", "vertaa ja säästä", tule katsomaan" jne. Eli kyseessä on sama asia kuin jos haluaisit pyytää ystävääsi kylään lauseella "Minulla on perjantai-ilta vapaa". Toimivampaa ja tehokkaampaa on pyytää ystävä kylään lauseella "Minulla on perjantai-ilta vapaa, tule käymään!"
 6. Mene suoraan asiaan
  Vie mainoksen klikkaaja suoraan kohdesivulle. Esimerkkitapauksessa tarjoa käyttäjälle sivu, jossa listataan myynnissä olevia kuorsauskiskoja hintoineen. Mainoksen klikkaajat käyttäytyvät samalla tavalla kuin normaalin hakutuloksen klikkaajat: jos klikkauksen tuloksena saatu sivu ei miellytä, palataan nopeasti Googleen ja valitaan toinen sivu.
 7. URL-osoite on osa mainosta
  Google Ads -mainoksessa voi antaa niin sanotun näytettävän URL-osoitteen oikean kohdesivulle vievän URL-osoitteen lisäksi. Näyttö-URL-osoitteeseen kannattaa lisätä klikkaamaan houkuttelevia sanoja. Kuvassa on lisätty domainin perään "/kuorsauskiskot/nopea_toimitus" lisäämään mainoksen houkuttelevuutta. Todellinen osoite voi olla kuitenkin mitä tahansa
  esim. www.domain.com/ appl/cid/index.py? tid=123345.

  Google Ads esimerkkimainos
 8. Avainsanojen kohdentaminen
  Google Ads -hakumainokset perustuvat mainostajan antamiin hakusanoihin. Hakusanat kannattaa antaa melko tarkasti, sillä Google tulkitsee sanoja muuten hyvin laveasti saadakseen enemmän klikkejä. Tämä puolestaan yleensä aiheuttaa vain lisää mainoskuluja, mutta ei kauppoja.

  Hakusanojen eri merkintätavat

  kuorsauskisko - Google näyttää mainoksen, jos haetaan hakusanalla kuorsauskisko tai sitä muistuttavalla ilmauksella esim. hammaskisko
  [kuorsauskisko] - Google näyttää mainoksen, jos haetaan täsmällisellä ilmauksella 'kuorsauskisko' tai sitä hyvin läheisesti muistuttavalla ilmauksella esim. kuorsaus kisko
  "kuorsauskisko" - Google näyttää mainoksen, jos haetaan hakusanalla kuorsauskisko tai sitä melko läheisesti muistuttavalla ilmauksella esim. kuorsauskiskoja
  +kuorsauskisko +apteekki - Google näyttää mainoksen, jos haetaan hakufraasissa esiintyvillä sanoilla kuorsauskisko ja apteekkki, muilla termeillä ei ole merkitystä


  Olemassa olevalle kampanjalle asetettuja tarkkoja avainsanoja Google Ads esimerkkimainos

  Olemassa olevan kampanjan hakutermejä eli millä hakutermeillä klikit todellisuudessa tulivat Google Ads esimerkkimainos

  Muistettavaa

  Asetettu hakusana ja hakutermi/hakufraasi, jolla klikki tehtiin, ovat usein eri asiat.
  Google Ads -hakukampanjassa voi myös asettaa negatiivisia hakusanoja, joilla voi sulkea hakuja pois.

 9. Maantieteellinen kohdentaminen
  Usein tilanne on se, että yrityksen ei kannata hakea asiakkaita kuin esimerkiksi max. 50 km etäisyydeltä omasta toimipisteestään. Tämä kohdennus voidaan tehdä asettamalla Google Ads -mainoskampanjalle maantieteellinen kohdistus, esim. juuri tuo 50 km säde tietystä osoitteessta. Kuvassa näkyy kohdistus 50 km säde osoitteesta Mannerheimintie 1 Helsinki.

  Google Ads esimerkkimainos

  Kohteita voi olla myös useita, vaikkapa 50 km säteet tiettyjen kaupunkien ympärillä: Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu.
  Paikkoja voi myös kohdentaa pois, esimerkiksi kohdennetaan koko Suomeen poislukien Ahvenanmaa.
 10. Demografinen kohdentaminen
  Eri tuotteita myydään erilaisille ihmisille. Googlessa voi määrittää kampanjalle ikäryhmät (18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+, tuntematon) ja sukupuolirajauksen (mies, nainen ja tuntematon). Alla olevissa kuvissa on dataa kuorsauskiskojen myynneistä. Kuvista voidaan päätellä, että eniten ostoja tekevät 45-54-vuotiaat miehet. 65+ -vuotiaat on suljettu pois, koska ryhmä klikkaili kovasti, mikä tarkoitti paljon mainoskuluja, mutta ostoprosentti tässä ikäryhmässä oli erittäin heikko. Ei siis ollut kannattavaa mainostaa tuolle ikäryhmälle.

  Google Ads esimerkkimainos

  Google Ads esimerkkimainos

  *Tuntematon tarkoittaa, että k.o käyttäjällä ei ollut Google-tunnuksia tai hän haki Googlesta ns. Incognito-tilassa
 11. Testaa ja testaa - ja testaa lisää
  Tee aluksi muutama erilainen Google Ads -mainos, esimerkiksi 5-20 eri mainosta. Aloita suhteellisen pienellä budjetilla, koska alkutestaus on vasta tunnustelua. Ei siis kannata investoida vielä kovin paljon. Vertaile AdWords-tulostyökalun tai Google Analyticsin avulla saavutettuja tuloksia. Analysoi, mitkä mainokset ja avainsanat generoivat hyvää ja tuottavaa liikennettä. Poista ei-tuottavat mainokset ja avainsanat. Yritä luoda lisäksi parempia versioita hyvin tuottavista avainsanoista ja kokeile rohkeasti uudentyyppisiä mainoksia.

  Muista suunnitella landing page (sivu, jolle mainosta klikattaessa saavutaan) huolellisesti. Usein tilanne on se, että itse mainos on hyvä, mutta landing page heikko. Tällöin sivu ei tue toiminnaltaan ja sisällöltään hyvää mainosta - ja tämähän ei palvele tarkoitusta.


 12. Asia kiinnostaa, mutta et halua tehdä mainontaa itse? Ole minuun yhteydessä, niin luodaan sinulle yhdessä tehokkain mahdollinen Google Ads -kampanja.
  Ota rohkeasti yhteyttä! Puh: 045-1677117

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

Muurarinkatu 3
33720, Tampere

hannu.sameli@gmail.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!