Google-mainonta eli Google Ads -pikaopas


Google-mainonnassa on paljon erilaisia mahdollisuuksia ja mainostustapoja. Usein on niin, että jos vain luo peruskampanjan ilman, että sitä tarkasti kohdentaa niin menettää rahansa ja saa koko Google-mainonnasta negatiivisen kokemuksen.

Kuitenkin testaamisella ja kohdentamisella siitä voidaan saada todella hyviä tehoja ulos. Google Ads -mainonnassa onnistuminen vaatii pääsääntöisesti aika paljon tietoa ja kokemusta. Google Ads -työkalusta on tullut jatkuvasti monipuolisempi, mutta samalla myös vaikeammin ymmärrettävä ja kompleksisempi. Mutta jos asiaa hieman opiskelee saa jo mukavasti oman kampanjan tehokkuutta parannettua.

Google Ads -kampanjat ja -mainosmuodot

Kampanjat jaetaan pääryhmiin: hakukampanjat (Google-haku), Display-kampanjat (verkkosivut, jotka näyttävät Google-mainoksia), Shopping-kampanjat (tuotenostot Google-haussa) ja Video-kampanjat (Youtube-mainosvideot).

Tässä muutama vinkki tehokkaan Google Ads -kampanjan luomiseen. Käytän esimerkkinä yritystä, joka myy terveystuotteita verkkokaupassaan.

 1. Kohdenna mainos tarkasti
  Kohdenna mainokset aina tarkasti. Jos myyt esimerkin mukaan kuorsauskiskoja, tee silloin mainos otsikolla "Kuorsauskisko". Kuorsauskiskoja hakevalle tarjotaan juuri sitä mitä haetaan. Googlaaja saa mitä haluaa, eli mainos on tällöin hyvä ja relevantti hakutulos. Laatupisteet ovat paremmat ja mainoksesi näkyy edullisemmin paremmilla sijoilla.
 2. Tee erottuva ja uniikki mainos
  Erotu mainoksellasi hyvällä ja mieleenpainuvalla tavalla. Esimerkin mainos voisi olla "Kuorsauskiskot nopeasti ja edullisesti - nyt ulosheittohintaan". Hakijan huomio ja uteliaisuus pitää herättää oikealla tavalla. Esimerkkimainoksessa kävijälle kerrotaan samalla, että kyseessä on kauppa (mukana hinta), ja näin vain tuotteen ostamista harkitsevat klikkaavat mainosta, mikä on tietysti kaupankäynnin kannalta optimaalista.

  Google Ads esimerkkimainos
 3. Oikeinkirjoitus
  Tarkista mainoksesi kieliasu huolellisesti. Poista kaikki kirjoitusvirheet. Käytä kuitenkin mielellään tehokeinona sanojen kapitalisointia, eli älä kirjoita "Edullinen tuotex netistä" vaan esimerkiksi "Edullinen TuoteX Netistä". Googlaaja vilkaisee mainosta vain sekunnin murto-osan ajan, joten asiallinen ja positiivinen, kuitenkin aavistuksen yliampuva ensivaikutelma on hyvin toimiva.
 4. Relevantit ja hyvin generoivat avainsanat
  Mainosten pitää liittyä keskeisesti avainsanoihin. Esimerkkitapauksessa kuorsauskisko-avainsana ja sen muunnelmat toimivat todennäköisesti parhaiten. Googlaaja huomaa mainoksen, jos hän itse hakee hakusanalla "kuorsauskisko" ja mainoksessa käsitellään kuorsauskiskoja. Mainoksesi vaikuttaa tällöin normaalilta hyvältä hakutulokselta. Jos mainoksesi ei liity keskeisesti hakuun, mainostasi ei myöskään klikata, ja tällöin se tietenkin generoi äärimmäisen huonosti uusia kauppoja tai kontakteja.
 5. Kehota toimimaan
  Ei riitä, että mainoksessasi tuot tuotteesi tai palvelusi esiin, vaan hakijaa on myös kehotettava toimenpiteisiin. Toimenpiteellä tarkoitan mainossanoja ja -fraaseja tyyliin "Ota yhteyttä", "soita heti", "osta nyt", "osta ja säästä", "vertaa ja säästä", tule katsomaan" jne. Eli kyseessä on sama asia kuin jos haluaisit pyytää ystävääsi kylään lauseella "Minulla on perjantai-ilta vapaa". Toimivampaa ja tehokkaampaa on pyytää ystävä kylään lauseella "Minulla on perjantai-ilta vapaa, tule käymään!"
 6. Mene suoraan asiaan
  Vie mainoksen klikkaaja suoraan kohdesivulle. Esimerkkitapauksessa tarjoa käyttäjälle sivu, jossa listataan myynnissä olevia kuorsauskiskoja hintoineen. Mainoksen klikkaajat käyttäytyvät samalla tavalla kuin normaalin hakutuloksen klikkaajat: jos klikkauksen tuloksena saatu sivu ei miellytä, palataan nopeasti Googleen ja valitaan toinen sivu.
 7. URL-osoite on osa mainosta
  Google Ads -mainoksessa voi antaa niin sanotun näytettävän URL-osoitteen oikean kohdesivulle vievän URL-osoitteen lisäksi. Näyttö-URL-osoitteeseen kannattaa lisätä klikkaamaan houkuttelevia sanoja. Kuvassa on lisätty domainin perään "/kuorsauskiskot/nopea_toimitus" lisäämään mainoksen houkuttelevuutta. Todellinen osoite voi olla kuitenkin mitä tahansa
  esim. www.domain.com/ appl/cid/index.py? tid=123345.

  Google Ads esimerkkimainos
 8. Avainsanojen kohdentaminen
  Google Ads -hakumainokset perustuvat mainostajan antamiin hakusanoihin. Hakusanat kannattaa antaa melko tarkasti, sillä Google tulkitsee sanoja muuten hyvin laveasti saadakseen enemmän klikkejä. Tämä puolestaan yleensä aiheuttaa vain lisää mainoskuluja, mutta ei kauppoja.

  Hakusanojen eri merkintätavat

  kuorsauskisko - Google näyttää mainoksen, jos haetaan hakusanalla kuorsauskisko tai sitä muistuttavalla ilmauksella esim. hammaskisko
  [kuorsauskisko] - Google näyttää mainoksen, jos haetaan täsmällisellä ilmauksella 'kuorsauskisko' tai sitä hyvin läheisesti muistuttavalla ilmauksella esim. kuorsaus kisko
  "kuorsauskisko" - Google näyttää mainoksen, jos haetaan hakusanalla kuorsauskisko tai sitä melko läheisesti muistuttavalla ilmauksella esim. kuorsauskiskoja
  +kuorsauskisko +apteekki - Google näyttää mainoksen, jos haetaan hakufraasissa esiintyvillä sanoilla kuorsauskisko ja apteekkki, muilla termeillä ei ole merkitystä

  Olemassa olevalle kampanjalle asetettuja tarkkoja avainsanoja Google Ads avainsanat

  Olemassa olevan kampanjan hakutermejä eli millä hakutermeillä klikit todellisuudessa tulivat Google Ads avainsanat

  Negatiiviset hakutermit

  Negatiiviset hakutermit ovat niitä sanoja, joilla mainosta ei haluta näyttää. Ne ovat usein keskeinen osa tehokasta ja tuottavaa hakusanamainontaa. Esimerkiksi mainosryhmälle on asetettu hakusanat +tietokone +osamaksulla, "tietokone osamaksulla", "läppäri osamaksulla". Eli aina kun Google-haussa esiintyy ilmaus 'tietokone osamaksulla' tai vastaava ilmaus niin mainos näytetään. Nyt mainos voisi saada aika paljon ns. turhia klikkejä esimerkiksi seuraavan kaltaisilla hauilla: "tietokone osamaksulla ilman luottotietoja" tai "käytetty tietokone osamaksulla". Nämä haut eivät ole haluttuja, mutta ne voidaan halutessa sulkea pois negatiivisten avainsanojen avulla. Asetetaan esimerkiksi seuraavat negatiiviset avainsanat: luottotiedot, luottotietoja, käytetty ja näin näissä heikkolaatuisissa hauissa ei mainoksemme enää näy ja ei tarvitse maksaa heikkolaatuisista klikeistä.

  Kampanjalle asetettuja negatiivisiä hakutermejä, eli näillä sanoilla ei mainosta haluta näyttää. Google Ads negatiiviset avainsanat

  Muistettavaa

  Asetettu hakusana ja hakutermi/hakufraasi, jolla klikki tehtiin, ovat usein eri asiat.

 9. Hinnoittelu
  Google Ads:ssä on useita tapoja hinnoitella mainoskampanja. Tietekin aluksi annetaan kampanjalle päiväbudjetti, joka voi olla mitä tahansa alkaen 0,01 € / vuorokausi. Päiväbudjetin kulutus voi vaihdella, jos päivä budjetti on esimerkiksi 20 € / vrk, voi välillä olla päiviä jolloin kampanja kuluttaa esimerkiksi 35 € / vrk ja seuraavana päivänä 5 € / vrk. Budjetin kulutus kuitenkin tasaantuu muutaman päivän sisällä 20 € / vrk keskikulutukseen.

  Hinnoittelustrategiat
  Riippuen siitä mitä olet mainostamassa ja mikä on myynnin volyymi on eri hinnoittelustrategioilla eroja. Seuraavassa muutamia keskeisiä hinnoittelustrategioita: manuaalinen klikauskohtainen hinta, tehostettu manuaalinen klikauskohtainen hinta, maksimoi klikkaukset, maksimoi konversiot (koneoppiminen), näyttökerrat ja tavoite CPA.

  Manuaalinen tehostettu klikkaushinta
  Tämä on ehkä se kaikkein yleisin ja helpoin hinnoittelustrategia. Asetat oletusklikkaushinnan manuaalisesti ja voit vielä erikseen asetaa avainsanakohtaiset klikkaushinnat. Tämä sopii hyvin, kun kampanjassa on vähän konversiota/myyntejä ja halutaan pitää mainoskampanja helposti hallittavana ja budjetti kurissa. Klikkihinnat saattavat vaihdella eri toimialan kampanjoissa hyvinkin rajusti. Jos toimialalla ei ole kilpailua ja se ei ole kovin tuottava saattaa hyviä klikkejä saada alkaen 0,10 € / klikki. Toinen ääripää on esimerkiksi rahoitusala, jossa hyvä ja laadukas klikki saattaa maksaa jopa yli 50 € / klikki.

  Tavoite CPA
  Tavoite CPA eli Target Cost Per Action. Tässä hyödynnetään Googlen koneoppimista. Yksittäiselle konversiolle annetaan sopiva hinta esimerkiksi 15 € / konversio. Google tunnistaa erilaisten Googlaajien toiminnan ja käyttäytymisen netissä ja osaa tarjota mainosta ihannetapauksessa juuri oikealla hetkellä ja juuri oikealle henkilölle. Tämä toimii oikein hyvin varsinkin jos kampanjalla on jopa useita satoja konversioita kuukaudessa. Jos konversioita ei ole tarpeeksi niin silloin Googen tekoälyllä on liian vähän dataa, jotta se voi tehdä niistä järkeviä päätelmiä. Muutenkin menee yleensä 2-3 viikkoa aloituksesta ennen kuin koneoppinen alkaa kunnolla toimia. Tämä on kuitenkin tehokas hinnoittelustrategia monessa tapauksessa.

  Huomioitavaa
  Googlen Partner -yhteyshenkilö soittaa minulla aina silloin tällöin ja kertoo, että nyt koneoppinen on saatu pienissäkin konversiomäärissä hyvälle tasolle ja kannattaa vaihtaa Target CPA -hinnoittelustrategiaan. Näin on käynyt vuosien varrella monta kertaa ja käytännössä lähes aina se on melko pahasti epäonnistunut. Konversiohinnat ovat nousseet kestämättömiksi. Kuitenkin kampanjoissa, joissa volyymit ovat isoja ja konversiota paljon on tämä hinnoittelustrategia osoittanut toimivuutensa.
 10. Mainoslaajennukset
  Mainoslaajennokset lisäävät mainokset näkyvyyttä ja tehokkuuta. Yleisimmin käytettyjä mainoslaajennoksia ovat: sivustolinkkilaajennokset, huomiotekstilaajennokset, sisältöpoimintalaajennokset ja puhelulaajennokset. Vähemmän käytettyjä ovat: viestilaajennos, sijaintilaajennos, yhteistyökumppanin sijaintilaajennus, hintalaajennos, tarjouslaajennos. Sovelluslaajennosta käytetään jos halutaan asiakas lataamaan älypuhelimeen sopiva applikaatio.

  Esimerkiksi jos mainostamme tuotetta A saattaa Googlaaja ollakin kiinnostunut saman kategorian tuotteesta B tai C. Sivustolinkkilaajennoksilla voimme ohjata Googlaajan suoraan oikealle sivulle. Näihin kannattaa panostaa. Huolella mietityt linkkilaajennokset tuottavat hyvin konversioita.
  Huomiotekstilaajennoksilla voimme vahvistaa kauppaa ja lievittää ostomisen pelkoa.

  Google Ads esimerkkimainos Google Ads laajennokset
 11. Maantieteellinen kohdentaminen
  Usein tilanne on se, että yrityksen ei kannata hakea asiakkaita kuin esimerkiksi max. 50 km etäisyydeltä omasta toimipisteestään. Tämä kohdennus voidaan tehdä asettamalla Google Ads -mainoskampanjalle maantieteellinen kohdistus, esim. juuri tuo 50 km säde tietystä osoitteessta. Kuvassa näkyy kohdistus 50 km säde osoitteesta Mannerheimintie 1 Helsinki.

  Google Ads esimerkkimainos

  Kohteita voi olla myös useita, vaikkapa 50 km säteet tiettyjen kaupunkien ympärillä: Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu.
  Paikkoja voi myös kohdentaa pois, esimerkiksi kohdennetaan koko Suomeen poislukien Ahvenanmaa.
 12. Demografinen kohdentaminen
  Eri tuotteita myydään erilaisille ihmisille. Googlessa voi määrittää kampanjalle ikäryhmät (18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+, tuntematon) ja sukupuolirajauksen (mies, nainen ja tuntematon). Alla olevissa kuvissa on dataa kuorsauskiskojen myynneistä. Kuvista voidaan päätellä, että eniten ostoja tekevät 45-54-vuotiaat miehet. 65+ -vuotiaat on suljettu pois, koska ryhmä klikkaili kovasti, mikä tarkoitti paljon mainoskuluja, mutta ostoprosentti tässä ikäryhmässä oli erittäin heikko. Ei siis ollut kannattavaa mainostaa tuolle ikäryhmälle.

  Google Ads esimerkkimainos

  Google Ads esimerkkimainos

  *Tuntematon tarkoittaa, että k.o käyttäjällä ei ollut Google-tunnuksia tai hän haki Googlesta ns. Incognito-tilassa
 13. Yleisöt
  Google-mainonnassa voit myös kohdentaa mainoksen tietylle yleisöille. Yleisöjä on tarjolla valmiina Google Ads -työkalun sisässä sekä voit luoda lisää hyvinkin tarkkoja yleisöjä Google Analytics -työkalun avulla. Riippuen siitä mitä olet mainostamassa on yleisökohdentaminen usein hyvinkin tehokasta. Esimerkiksi ulkoiluvälineiden myyminen yleisölle, jotka luokitellaan ulkoilmaihmisiksi on toimivaa tai deittisivuston markkinointi treffipalveluista kiinnostuneelle yleisölle. Usein on toimivaa laittaa aluksi aika monta yleisöryhmää ja sitten tiputtaa huonommin menestyvät yleisöt pois.

  Paljon käytetään myös ns. remarketing-yleisöjä eli sellaisia ihmisiä, jotka ovat aikaisemmin vierailleet sivustollasi. Google Ads luo myös oivan listan, joka on yleensä noin 10 kertaa sivustolla aikaisemmin vieraillutta listaa suurempi. Tämä on sivustollasi vierailleiden käyttäjien kaltaiset käyttäjät. He siis ovat Googlen käyttöprofiililtaan samankaltaisia kuin he, jotka ovat käyneet sivustollasi.

  Google Analytics -työkalulla voi tehdä esimerkiksi seuraavan verkkokaupan yleisön: ovat käyneet verkkosivustollasi aiemmin + ovat käyneet myös sivuston ostoskorisivulla, mutta eivät ole koskaan ladanneet "kiitos maksusta"-sivua. Tällaista yleisöä kutsutaan usein "ostonkorin hylkääjiksi". Näille mainostaminen on usein tehokasta, kun he ovat olleet jo hyvin lähellä ostostapahtumaa. Saman asian pystyy soveltamaan hyvin myös liidien keruuseen: ovat käyneet aiemmin sivustolla + käyneet yhtystiedot-sivulla + eivät ole täyttäneet liidilomaketta.

  Tähän kun lisätään vielä aiemmin kerrottu demographinen kohdentaminen niin voidaan saada aikaan hyvinkin tehokkaita mainoskampanjoita.

  Google Ads yleisöt 1
  Havainnekuva 1. näyttää eri yleisöjen tehokkuuksia mainonnassa.

  Google Ads yleisöt 1
  Havainnekuva 2. näyttää osan yleisöjen pääkategoriosta. Näiden alta löytyy vielä lisää kategorioita.
 14. Sijoittelut
  Tämä aihe koskee lähinnä Google Display -mainontaa eli mainoksia, jossa mainosbanneria näytetään eri verkkosivustoilla. Näistä verkkosivustoista käytetään myös nimeä GDN eli Google Display Network. Verkkosivustojen lisäksi banneri saa näyttökertoja myös Youtube:ssa ja Google Android -applikaatioissa. Usein on kuitenkin niin, että esimerkiksi Youtubesta ja Android applikaatiosta tulee paljon aika matala-arvoisia klikkejä. Esimerkiksi lapsille ja nuorisolle suunnatut Youtube-kanavat ja Android-pelit. Nämä klikit ovat yleensä hyvinkin halpoja, mutta siitä huolimatta ne ovat kannattamattomia. Google-mainosryhmään voi asettaa sijoitteluita. Eli bannerimainostasi näytetään vain tietyillä sivustoilla. Hyvä tapa on aloittaa esimerkiksi muutamalla kymmenellä tai sadalla eri verkkosivustolla ja sitten kun dataa alkaa kertyä niin jättää tehottomia sivustoja pois. Jonkin ajan kuluttua saattaa olla, että banneriasi näytetään vain 10 eri verkkosivustolla, jotka ovat osoittautuneet kaikkein tehokkaimmaksi.

  Tästä voit ladata alkuun sopivan domainien kohdistuslistan, jolla on hyvä aloittaa bannerimainonta. Lataa tästä (.txt) ›

  Google Ads yleisöt 1
  Havainnekuva 1 näyttää sijoitteluja ja niiden tehokkuuksia.

  Muutama vuosi sitten markkinoin asiakasyrityksen rahoitustuotteita Belgiassa ja sain tarkalla sivustokohdistamisella pudotettua hyväksytyn laina hakemuksen Google-markkinointikustannuksia 400 € -> 55 €. Lopuksi banneria näytettiin vain 5 eri sivustolla, jotka osoittautuivat kaikkein tehokkaimmiksi.

 15. Testaa ja testaa - ja testaa lisää
  Tee aluksi muutama erilainen Google Ads -mainos, esimerkiksi 5-20 eri mainosta. Aloita suhteellisen pienellä budjetilla, koska alkutestaus on vasta tunnustelua. Ei siis kannata investoida vielä kovin paljon. Vertaile AdWords-tulostyökalun tai Google Analyticsin avulla saavutettuja tuloksia. Analysoi, mitkä mainokset ja avainsanat generoivat hyvää ja tuottavaa liikennettä. Poista ei-tuottavat mainokset ja avainsanat. Yritä luoda lisäksi parempia versioita hyvin tuottavista avainsanoista ja kokeile rohkeasti uudentyyppisiä mainoksia.

  Muista suunnitella landing page (sivu, jolle mainosta klikattaessa saavutaan) huolellisesti. Usein tilanne on se, että itse mainos on hyvä, mutta landing page heikko. Tällöin sivu ei tue toiminnaltaan ja sisällöltään hyvää mainosta - ja tämähän ei palvele tarkoitusta.


 16. Asia kiinnostaa, mutta et halua tehdä mainontaa itse? Ole minuun yhteydessä, niin luodaan sinulle yhdessä tehokkain mahdollinen Google Ads -kampanja.
  Ota rohkeasti yhteyttä! Puh: 045-1677117

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

hannu@primus72.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!