Mitä on A/B-testaus?

A/B-testauksessa www-sivusta luodaan 2 tai useampi variaatio, jotka kaikki eroavat hieman keskenään. A/B-testauksessa näiden variaatioiden tehokkuutta verrataan keskenään ja valitaan variaatiosetistä tehokkain versio, joka jää lopuksi voimaan www-sivulle.

Helppo esimerkki A/B-testauksesta

Ajatellaan, että sinulla verkkokauppa hannunpannut.com, jossa myydään kuparisia kahvipannuja. Hannunpannut.comin konversio on 2,0%. Nyt haluat löytää tapoja nostaa verkkokauppasi konversiota ja samalla luonnollisestikin sen tuottoa. Sinulla on useita eri ideoita, mutta et ole varma, mikä niistä todella nostaisi konversiota. Nyt luot A/B- testaustyökalulla verkkokaupan kassa-sivusta neljä erilaista variaatiota. 1. Variaatio on sama, millainen kassasivu nyt on. 2. variaatiossa lisäät kassa-sivulle tiedon mahdollisuudesta maksaa osissa. 3. variaatiossa lisäät tiedon 30 päivän maksuttomasta palautusmahdollisuudesta 4. variaatiossa lisäät tiedon mahdollisuudesta maksaa osissa ja 30 päivän maksuttomasta palautusmahdollisuudesta. Nyt ajat testiä sopivan aikavälin, esimerkiksi 1-3 kuukautta, jotta eri variaatiosta syntyy riittävästi dataa.

Sovitaan, että variaatio nro 2 on tehokkaampi kuin variaatio nro 1, mutta variaatio 3 tai 4 eivät ole tehokkaampia kuin variaatio nro 2. Variaatiolla 2 verkkokaupan konversio nousi 2,2%. Näin saimme kassa-sivusta seuraavaa infoa: ”30 päivän maksuton palautus” ei lisännyt tehokkuutta, mutta variaatiolla nro 2 nostetaan verkkokaupan liikevaihtoa 10%, joka sinänsä on huikea tulos - ja melko pienellä työllä.

Tutustu Google Optimizeen

Google Optimize on peruskäytössä maksuton työkalu, jolla voit helposti ja ilmaiseksi aloittaa sivustosi A/B-testauksen. Asennus tapahtuu helpoiten Google Tag Manager -työkalulla, mutta jos Javascript-koodi ei ole sinulle aivan outoa, onnistuu asennus helposti silläkin.

Katso Google Optimize

Mitä kannattaa A/B-testata?

Jotta A/B-testaukseen saa järkeä täytyy datamäärän olla melko iso ja näin mittausajan melko pitkä. Hyviä ja optimaalisia paikkoja testata on verkkokaupassa tietenkin verkkokaupan ”lisää ostoskoriin” -prosessi, maksuprosessi, kirjautumisprosessi, ”tilaa uutiskirje” -prosessi ja "painetaanko Facebookin jaa-nappia" -prosessi. Näistä löytää helposti lisää tehoja ja saattaa nostaa oman sivuston tehokkuutta merkittävästi.

Katso Google Optimize -opetusvideo


Jaa Facebookissa

Tehdään sivustostasi tuottavampi - Ole yhteydessä

Aloitetaanko yhteistyö? Pyydä tarjous sivustosi tuottavuuden parantamisesta.

Primus72 Oy - 2467174-9 / FI24671749

hannu@primus72.com

+358-(0)45-1677117

Viestisi on lähetetty! Olen yhteydessä sinuun mahdollisimman pian!